30. mrt, 2016

Vragen die in je hoofd blijven malen terwijl het gevaar dichterbij kruipt

Bij belastingdienst zeggen ze 'je moet het aannemelijk maken'. Dat betekent dat je het niet bot, althans niet ongeloofwaardig maken. Sommige dingen vragen om uitleg en sommige uitleggen vragen om meer vragen. Het is zo dat je bepaalde dingen moet logisch maken, logisch laten klinken.
Over een zelfmoordenaar die zich in de luchthaven van Zaventem (Brussel) liet ontploffen en meerdere onschuldige passagiers doodde ontstond een heisa. De heisa begon eigenlijk al heel snel. Op dezelfde dag al maakte de Turkse president zich boos. Hij beweerde dat hij Nederland gewaarschuwd had voor de man, de terrorist. Dat die man, op zijn eigen verzoek, naar Nederland uitgewezen werd.
Nederland, natuurlijk na lange uren bakkeleien, beweerde (in de persoon van de minister van justitie) dat Turkije een mail had gestuurd over de man maar de naam van de man stond op geen internationale terroristen-lijst. Dus Nederland nam de zaak niet serieus en liet de man zijn eigen gang gaan. De man is natuurlijk naar zijn huis gegaan, in België waar hij vandaan komt. België zou ergens in die dagen een mail naar de Turken gestuurd hebben waarin ze informatie vroegen over de terrorist. Die gewilde informatie wordt zes maanden later door de Turken beantwoord. Waarschijnlijk schrijven de Turken:'Ja, die man wilde naar Nederland en we hebben hem als zes maanden geleden laten gaan.'
De terrorist was jaren eerder tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld maar na vier jaar cel kwam hij vervroegd uit. Geen enkele Belg maakte zich zorgen en niemand vroeg waar die uithing. Één week vóór zijn zelf- en massamoord in Brussel sturen de Amerikanen een mail naar Nederland met de mededeling dat die man iets van plan was. Nederland haalt de schouders op. De man pleegt op 22 maart zelfmoord te midden van tientallen passagiers. Met zijn bom die velen doodde explodeerde hij een bom van angst in de maatschappij en ontblote de zwakten van de geheime- en beveiligingsdiensten van Europa.
En nu mijn vragen die in mijn hoofd malen.
1. Waarom kwam de president van Turkije zo snel met die info?
2. Als die info van Turken klopt waarom hebben ze de terrorist die ze een maand vast hadden gezet naar Nederland gestuurd en niet naar België? Wat had hij in Nederland te zoeken? Niets toch?
3. Turken moeten toch geweten hebben dat hij geen Nederlander maar een Belg is, dat hij een terrorist is?
4. Als die zelfmoordenaar geen IS strijder was maar een PKK die uit België kwam hadden ze hem ook de keus gegeven om naar Nederland uitgezet te worden?
5. En de Amerikanen, waarom hebben ze Nederland gewaarschuwd en niet België? Waren de man en zijn medeterroristen van plan aanslagen in Nederland te plegen?
En de laatste vraag: moeten we ons veilig voelen nu we weten dat er heel veel dingen die onze veiligheid aangaan niet deugen? Ik hou mijn hart vast...