15. apr, 2016

Er gaan twee kampen ontstaan, dom en erg jammer!

Dat Johan, de voetbalkenner met grote snor Marokkaanse jongens aanvalt zegt me niets. Hij valt iedereen aan, zelfs de coach die zich als God ziet en nu het moeilijk in Engeland heeft. Dat een zeer mondige Nederlander van Marokkaanse komaf de man met grote snor en grote mond tot orde roept zegt me ook weinig. Iedereen heeft zijn agenda. Wat me enigszins aan het denken zet is dat straks in Nederland twee kampen komen te ontstaan waar Nederlanders en (niet van origine) Nederlanders tegenover elkaar komen te staan. Dat er straks geen sprake meer van gematigd of verstandig is. Ik word hier aan het denken gezet door het feit dat die bekende en mondige Nederlander van Marokkaanse afkomst zich heeft aangemeld bij de partij van twee Nederlandse parlementariërs van Turkse origine. Terwijl feitelijk Nederlanders van Turkse en Marokkaanse origine niet gek op elkaar zijn en vaak het licht in elkaars ogen niet willen zien kruipen ze nu bij elkaar. Dat laat me denken aan de Arabische gezegde:'Ik en mijn neven tegen de vijand maar mijn broers en ik tegen mijn neven.'
Van mij mogen ze alles doen als het een positieve bijdrage en begrip over en weer kweekt waar we in Nederland een betere sfeer van gaan krijgen. Echter, ik vrees het omgekeerde. Ik denk dat men (lees van origine buitenlanders) straks, ten onrechte, alles wat buiten de grens van Nederland beter gaan zien en beter begrip voor krijgen. Hier en tegenover zal de Nederlandse kamp alles wat van buiten de Nederlandse grens komt ongewenst gaat achten. Het is een beetje zwart wit gezegd maar het is alleen om het duidelijk te gaan maken. Want ik heb de vrees dat we straks het gevoel van 'wij en zij' vele malen sterker gaan maken dat we geen positieve aspecten van elkaar kunnen waarnemen, niets van elkaar waarderen en elkaar niet meer respecteren. Dan vallen we met zijn allen in een radicaliteit die we in feite niet willen maar ingestroomd worden. Ja, zo dom kunnen we worden, misschien omdat we een beetje dom zijn zoals ooit Maxima zei. Het is ook een beetje dom dat ze tijdens haar bezoek een jas draagt die te vergelijken is met de Duitse uniform uit de tweede-wereld-oorlog, maar dit is terzijde.
Je hoeft er geen profeet voor te zijn om iets over de groeiende vijandschap te raden maar uit ervaring weet ik dat we moeten oppassen. Ik heb dit eerder meegemaakt, ik zag het in Irak gebeuren. Ik zie het nog steeds in het land waar ik ooit ben geboren en getogen dat de kloof steeds groter en groter wordt. Ik zie nog steeds dat de haat zich dieper graaft in de harten en hoofden van mensen en het maakt hen blind. Blind van woede.
De massa is nu aan het woord en dat is levensgevaarlijk. De massa die aangestuurd wordt door een paar mensen die politiek of publieke functies uitoefenen. Terwijl ik over het bakkeleien in Nederland schrijf, het bakkeleien van een Nederlander met grote snor en een Nederlander van een Marokkaanse komaf met korte baard, lees ik over de gevechten in het Midden-Oosten. In het verscheurde land dat nog Syrië heet hebben gezamenlijke islamitische groepen/partijen (die door Turkije en andere "gematigde" Arabische landen gesteund worden) zich verenigd en vallen de Koerden aan, nu zelfs met het gebruik van chemische wapens.