24. apr, 2016

Wachten op een blikseminslag...

Als je vliegangst hebt hoop je, wanneer je toch moet vluchten, dat de vlucht vlekkeloos gaat. Je let op elk geluid, elke beweging. Maar als je 'hoop' niet uitkomt en tijdens het stijgen al iets gaat flitsen en de piloot terugkeert om te landen dan kan alleen maar de persoon met vliegangst het beschrijven. In ieder geval de handen gaan zweten, je bloeddruk gaat fluctueren en de stres stijgt. In die angst kan je alleen maar slechte dingen horen. Als de piloot zegt:'dames en heren mijn naam is Gijzelaar. Ik ben uw gezagvoerder op deze vlucht. Ik moet u melden, ook namens mijn collega Baksteen, de eerste officier, dat er zojuist een blikseminslag heeft plaats gevonden en we moeten helaas terug naar Schiphol. Het is niet ernstig maar voor de zekerheid gaan we een andere toestel pakken. Van dit betoog zou de persoon die vliegangst heeft alleen de woorden 'Gijzelaar' 'Baksteen' en 'blikseminslag' horen, dat denk ik tenminste. Gelukkig dit is niet met mijn vlucht gebeurde.
Dit gebeurde met het vliegtuig dat ik zou gaan nemen, als hij was doorgevlogen en geland. Maar de piloot keerde terug, nam een ander toestel en dat duurde tweeëneenhalf uur. Wat doe je dan ruim drie uur op een vlieghaven? Kijken naar de mensen is natuurlijk fascinerend. Naar de winkels kijken heb ik een grote hekel. Lezen gaat ook niet van harte. Je gaat dan elke paar minuten op de infobord kijken of er iets nieuws is. En de tijd wordt een rots, een taaie en vastgeroeste rots. Je kunt hem niet passeren, je kunt hem niet bestijgen en je kunt er niet van afglijden. Je krijgt dorst, je drinkt en je drinkt. Je moet naar de wc en weer naar de wc. Je kijkt noodgedwongen naar de achterste van mensen die passeren terwijl je probeert te blijven zitten om je niet verder te gaan stressen. En dan zie je dat elke mens niet alleen een unieke neus, een unieke mond en een uniek gezicht heeft maar ook een unieke kont. Sommigen hebben een platte, anderen smalle en weer anderen grote. De ene heeft een ronde, een wijde en de ene heeft er een als een uitgeperste citroenvrucht.
Je begint te denken over de politici, dictators en bekende denkers. Niet alleen over wat ze gedaan hebben maar over de rol van hun kont op hun gedrag. Zouden de konten van de bekende wereld leiders op elkaar lijken? Zouden alle konten van de dictators smal zijn net als hun penissen. In ieder geval zal de kont van de Oegandese dictator Idi Amin niet smal zijn, dat denk ik tenminste. Maar misschien heb ik geen gelijk.
Kan je eigenlijk de leiders als denkers zien of als doeners? Waarom zijn de vrouwelijke leiders anders dan de mannen? In ieder geval de vier leiders van de vier landen die de Koerden onderdrukken en hun land bezetten lijken niet op elkaar. Niet uiterlijk in ieder geval. De premier van Irak is kort en rond. De president van Syrië is lang en slank. De Turkse en Iraanse presidenten lijken klein beetje op elkaar wat de lengte betreft en wanneer de Iraanse mullah zijn baard scheert en zijn tulband afdoet zou hij vermomd gaan als Erdogan. Maar alle vier kunnen het bloed van de Koerden opdrinken. Dat is niet bijzonder want Koerdische leiders zelf drinken ook elkaars bloed en van de aanhangers van elkaar. Nu weet ik eindelijk waarom de Koerden altijd onderdrukt zullen blijven. Het komt omdat hun bloed lekker zoet is.
Toeval bestaat niet. Als de bliksem niet had ingeslagen, als ik geen vertraging had gehad was ik misschien niet tot deze conclusie gekomen.