18. mei, 2016

Nieuwe politica vindt het woord "zwartje" erger dan genocide van een volk!

Hoera. Een nieuwe politica is geboren. Ze is slim, scherp en schuwt niets. Ze balanceert tussen heldhaftigheid en brutaliteit. Haar naam is Sylvana Simons.
De nieuwe politica komt op voor de rechten van mensen die gediscrimineerd worden, dat beweert ze althans.
Bijna twee jaar geleden zag ik Sylvana in het programma DWDD waar ze regelmatig tafeldame was. Aan het woord was toen Martin Simek die vertelde over zijn betrokkenheid met de drenkelingen, die kinderen van drenkelingen die hij had geholpen maar per ongeluk noemde hij het woord "zwartje" in zijn mond, overging liefdevol. Hij kreeg het erg moeilijk. Hij kwam onder een vuur van vragen van Sylvana en werd machteloos. Ik kreeg medelijden met de man die vluchtelingen had geholpen maar omdat hij een woord die hij niet discriminerend bedoelde maar liefdevol werd hij gestraft door iemand die blijkbaar trauma heeft van de zwarte kleur. Ik had toen het gevoel dat ze eigenlijk niet naar het verhaal van de redding luisterde maar wakker werd geschud omdat het woord "zwart" was gevallen.
Ik heb enorme bewondering voor mensen die tegen onrecht en discriminatie vechten. Als je oprecht tegen discriminatie bent moet je namelijk tegen alle soorten discriminatie zijn en voor de rechten van de zwakkeren opkomt.
Vanavond, 18 mei 2016, zag ik Sylvana, weer bij het programma DWDD. Ze was geen tafeldame maar als gast, als een nieuwe politica die groep Denk (bestaat uit de twee ex-PvdA parlementariërs van Turkse komaf en onlangs heeft een bekende Marokkaan zich ook bij hen aangesloten) gaat sterken om vijf zetels te gaan winnen.
Over de arrestatie van Ebru Umar in Turkije was Sylvana duidelijk. Ze zei iets in de trant van 'je moet weten zich te gedragen als je in een ander land bent.' Met andere woorden het was Ebru's eigen schuld dikke bult. Ze had zich niet zo moest uiten. Ze viel Ebru niet aan omdat die 'nul medelijden met de vluchtelingen heeft', omdat de vluchtelingen het risico nemen over zee te vluchten maar omdat Ebru zich aan de regels van dat land had moeten houden. De Nederlands-Marokkaan Farid Azarkan, de nieuwe aanwinst van Denk, duidde dat Ebru is niet gearresteerd wegens haar opinie maar omdat ze ordinaire woorden tegen de Turkse president gebruikte.
Op de vraag van Matijs, de presentator van DWDD, wat Sylvana van de genocide van de Armenen vind? De genocide die door Turken in 1915 op Armenen werd gepleegd waardoor anderhalf miljoen Armenen de dood vonden en miljoenen anderen moesten vluchten. Sylvana zei: 'Ik vind niks'. Matijs vroeg nog een keer en ze herhaalde haar antwoord: 'Ik vind niks'. Waarom vindt Sylvana de genocide van anderhalf miljoen mensen niks? Omdat die niet zwart zijn, niet zwart genoeg? Of wil ze niet als kersverse lid van Denk geen ruzie hebben met haar Nederland-Turkse baas, de fractievoorzitter van Denk?
Wat heeft een Nederlandse Marokkaan gedreven in de Turkse groep te gaan zitten? Wat drijft een Nederlandse Surinaamse in de Turkse groep te gaan zitten? Gaat die samenwerking goed? Ik vermoed dat ze gaan samenwerken tot en met de verkiezingen. Als ze allemaal zetels in de Tweede-Kamer halen dan gaan ze misschien bij elkaar blijven, eventueel hetzelfde doen als de twee ex-PvdA parlementariërs van Turkse kom af hebben gedaan. Maar als ze verliezen gaan ze anders zingen, Sylvana zeker. Ze zou zich zwarter vinden tussen de mediterranen uit Noor Afrika en het Midden-Oosten.