6. jun, 2016

Smeerlappen en smeermatrassen, deel 2

In de verte zie ik een jong echtpaar mijn richting op komen rennen. De man heeft een lange baard, draagt een wijde mouwloze hemd aan en duwt de buggy van een kind. De vrouw draagt zwarte t-shirt en een zwarte lange jogging broek. 'Vind je het leuk schatje?' Vraagt ze het kindje. 'Nee' zegt het kindje sacherijn. 'We gaan tot aan de brug, oké', zegt de man. Ze lopen nu achter me en het fietspad is even voor mij alleen. Ik loop met tempo. Af en toe fietst iemand voorbij. Als een scooter langs scheurt trek ik de hals van mijn t-shirt over mijn neus en probeer de stank van de uitlaatgassen niet in te ademen: liever mijn eigen stank.
Dichtbij het IJ keer ik terug, dezelfde weg op. Ik kom het rennende echtpaar tegen. De baard van de man lijkt langer te zijn geworden en het kindje kijkt sip, nog steeds sacherijn. De gestalte van de jonge vrouw met de oranje badjas en de jongeman met de pet, zitten in het gras op het dijkje houdt me weer bezig. Ik herinner me dat ik, toen ik de vrouw passeerde, achterom keek. De deur van haar huis was wijdopen. Wie zou dan in haar huis zijn? Haar echtgenoot? Haar familie die niet wil dat zij met die jongen omgaat? Als iemand binnen was en niet in een diepe slaap lag zou hij of zij horen wat ze in de telefoon sprak. Maar ja, liefde maakt misschien niet alleen blind maar ook onvoorzichtig en een beetje dom.
De woorden van Theo Maasen, die ik een avond eerder op tv heb gezien, dreunen in mijn oren: 'mannen zijn smeerlappen.' Behalve die zin die niet helemaal klopt grapte hij platvloers. Over platvloers gesproken is Theo niet de enige cabaretier die platvloerse grappen maakt. Onlangs zag ik, op Netflix, Daniel Arends die bijna alleen maar platvloers was. Is het grappig dat je het publiek vertelt dat de kleur van je penis donkerder is dan de rest van het lichaam? Iedereen weet toch dat dit het geval is. Het zal raar zijn als mannen spierwitte penissen hadden.
Als je de cabaretiers mag geloven heeft iedereen van hen seks gehad met tientallen vrouwen. Jeroen Pauw beweert dat niet maar iedereen weet dat hij seks heeft bedreven met honderden vrouwen. Laten we er vanuit gaan dat wat er beweert wordt dat werkelijk ook klopt. Dat wat Theo beweert, dat de mannen smeerlappen zijn, ook klopt wat zouden de vrouwen voor een titel moeten krijgen? Smeermatrassen?! Terwijl ik met die gedachten bezig ben krijg ik zin, eigenlijk heimwee, naar theater. Om weer eens een solovoorstelling te gaan maken, misschien een cabaretvoorstelling. In dat geval zal ik geen platvloerse grappen gaan maken die onder de gordel blijven hangen. Ik laat niet in mijn voorstelling de smeerlappen de smeermatrassen lappen. Nee, mijn voorstelling zal geen lul- of vaginamonoloog gaan heten.
Ineens zie ik de jongeman met pet en de jonge vrouw met de oranje badjas op de stoep zitten, een paar meter voor haar huis, waar ze stond te telefoneren. Ze praten zacht. Als ik dichterbij kom zie ik haar badjas losjes op de grond liggen. Hij bedekt niet haar benen. Haar kruis is het blikveld van de man met pet maar blijft net buitenschot van mijn blik. Ik kijk naar de rug van de "smeerlap" en zie het "droevige" gezicht van de "smeermatras". Ze houdt haar hoofd schuin. Ik krijg heel even oogcontact met een stoutmoedige duivel in haar ogen.