15. aug, 2016

De winnaar is zoek, vind hem...

Ik weet dat het komkommer tijd is. Dat de meeste mensen met vakantie zijn en dat er geen onderwerpen zijn die de moeite waar zijn om op radio 1 te bespreken en geen aandacht trekken. Dat is niet helemaal waar. Gisteren begon een groot offensief rond om Mosul, de tweede groteske stad van Irak, om die uit de handen van ISIS te bevrijden. ISIS die de hele wereld, kwa-nieuws, in zijn grijp heeft dreigt zijn macht in Irak te verliezen en kan dan uitwijken naar Europa.
Op de maandagochtend zou je dan verwachten dat radio1 die zich op sport en actualiteit richt iets over die aanval zou vertellen. Maar tijdens mijn rustige rit van huis naar mijn werk in Den Haag besteed radio 1 minuten lang aan de lotto, niet de Nederlandse lotto maar de Belgische Lotte en waarom? De winnaar van de lotto die ruim zes miljoen heeft gewonnen is zoek, is niet komen opdagen. En de tijd om het bedrag in te mogen innen is nu inmiddels ook voorbij. De radio presentator heeft een gesprek met de vrouw van de lotterij en vraagt haar wat ze allemaal gedaan hebben om de winnaar te vinden. Het gesprek gaat minuten lang over de inzet die de organisatoren hebben besteed aan het vinden van de winnaar, die steeds zoek is. Mijn ontspanning gaat langzaam voorbij, raakt gestrest en ik raak licht geïrriteerd. Ik schakel naar een andere zender, radio 4 die klassiek muziek uitzendt. Daar wordt gesproken over het beëindigen van de tweede wereldoorlog en er waren een aantal Molukkers aan het woord. Het gesprek verdampt door het eerste gesprek over de Belgische lotterij en de onvindbare winnaar van het lot. Iemand die een lotto koopt moet toch kijken naar de uitslagen, waarom zou hij/zij onvindbaar zijn? Zou de winnaar nog leven. Zou die slachtoffer is van die terreuraanslagen of zou die misschien ergens in Syrië zit mensen te vermoorden. Ja, je geest is soms onbeheersbaar en gaat tekeer. En dat is allemaal de schuld van radio 1 die aandacht gaat besteden aan de onbekende winnaar van een Belgische lotterij die met de handen in de haren zit en stevent tegen een ramp omdat de winnaar die zes miljoen heeft gewonnen zijn geld niet ophaalt. Heel België rouwt nu om die onbekende winnaar die zes miljoen misliep.
Wilt u alstublieft, wanneer u dit leest, een actie beginnen om de winnaar van de Belgische lotterij te vinden. Ik weet dat hij geen recht heeft om zijn miljoenen te innen maar hij of zij moet wel weten dat hij grote nieuws en rumoer veroorzaakt heeft. Dat hij moet lijden. Hij moet verboden worden om nooit meer lotto's te kopen.