18. nov, 2016

Het verdriet van de vader die zijn engel zag geradicaliseerd worden

Het is tien over vijf in de ochtend. De autoweg is stil net als de zachte druppels van de motregen die op de voorruit zacht landen. De klagerige stem van de CDA leider die door de radio galmt wekt irritatie (hij heeft altijd een zeik stem) en de radio wordt geschakeld naar 538. Ruud de Wild is opgewekt en een vrouwelijke gast die hij aan de lijn heeft is nog opgewekter. Zij spreekt perfect Nederlands maar aan haar tongval hoor je toch dat ze geen gewone Nederlandse taal spreek, niet van de elite (inclusief de tokkie taal die behoort ook tot een elite accent) maar waarschijnlijk komt ze oorspronkelijk uit een Oost-Europees land. Waar zouden Ruud en zijn vrouwelijke gast het over hebben op deze vroege ochtend waar de zon nog ergens in het oosten slaapt. Ze spreken over haren. Ja, haren is het onderwerp, of beter gezegd het ontharen van de haren waar de vrouwen last van hebben. Inmiddels weet ik de naam van de graag pratende vrouw. Ze heet Fatima. Ja, Fatima praat over het ontharen en zegt: 'Ik ben nu haar vrij.' Fatima's benen, kruis, buik en haar gezicht is "haar vrij". Ze heeft het over een methode die ik net heb gemist. Ruud stelt cynische vragen maar Fatima heeft het niet door. Ze is blij met haar haarvrije lichaam. Mijn gedachten verdwalen naar een artikel die ik een wijk eerde las. Een interview met de vader van een ISIS terrorist die in Parijs tientallen feestvierende jongeren doodde en daarna zichzelf opblies om nog meer slachtoffers te maken. In de ogen van zijn vader is Samy, zo heette de terrorist, een engel. Althans Samy was een engel die door de terroristen geradicaliseerd werd. Dat vind hij spijtig. Hij deed alles, zo beweert hij, om van hem weer een gewone mens te maken. Hij is naar Turkije gegaan en in een Turkse stad heeft een ISIS strijder hem meegenomen naar Syrië waar hij zijn Samy ontmoette. Hij beweert geen gelegenheid te hebben gehad om hem te zeggen dat hij terug moet. Hij keerde terug naar Frankrijk en Samy bleef daar om niet alleen dood en verderf te zaaien maar trouwde met een 18 jarige en maakte haar zwanger. Samy en zijn vader hadden regelmatig contact via Skype.
De vader van Samy heet Ayzedine en hij zou een links georiënteerde zijn en een belezen man. Zijn vrouw zou zelfs een feministe zijn. Op de foto van Ayzedine die op de rug is genomen zie je een eenvoudige woonkamer en de de zeer eenvoudige boekenkast verraad zijn intellectualiteit. Een gebedsmat in rode kleuren eist veel aandacht op. Zijn kleding zijn niet van een "linkse elite". In de artikel komt de mening van geen vrouw voor, niet van zijn feministische vrouw en ook niet van de twee dochters van Ayzedine.
Ik begrijp de diepe pijn die de vader van Samy heeft maar ik vraag me af wanneer zijn zoon zich niet bij ISIS had aangesloten maar bij een homo club of een travestieten club zou hij met dezelfde inzet hebben gehandeld om zijn zoon te bekeren tot een gewone jongen?