8. jan, 2017

"Intellectueel" is een beperking

Ik heb een avondje besteed aan het zien van Twee Nederlandse films op RTL4. In vierenhalf uur heb twee lange speelfilms gezien met acht keer onderbrekingen voor reclame. De tv première Gooise vrouwen 2 en Smoorverliefd hebben me een relaxte avond bezorgd. Je hoeft niet na te denken, je lacht en tijdens de reclames kun je plassen, iets te drinken of eten en natuurlijk de hond even uitlaten. Ik heb de ideale avond beleefd van de normale zwijgende meerderheid waarover de media de laatste tijd het over heeft.
Als ik die alinea die ik hier boven schreef teruglees bespeur ik een soort cynisme en dat bedoel ik niet zo. Als ik mezelf als een intellectueel beschouw is het opzichzelfstaande arrogantie die ik bezit en dat is tegelijkertijd een beperking. Je kunt je dan afvragen is arrogantie een beperking. Het antwoord moet ja zijn. Als je jezelf als een intellectueel of verstandig of een andere eigenschap toekent is een beperking. Dat ziet bijna niemand en dat maakt de mens, ook de intellectueel, beperkt en beperkingen vormen de bronnen van de psyche van de mens.
Laat ik dat even teruggaan naar die twee films. Als ik aan iemand vertel, iemand die zichzelf "intellectueel" beschouwt en die zijn meestal links denkenden, dat ik de hele zaterdagavond aan twee Nederlandse speelfilms heb besteed zou hij op me neerkijken of achterlijk vinden. Dat had ik misschien ook gedaan als ik niet de zaken sec zag maar met een (voor)oordeel. Want we hebben allemaal vooroordelen of we dat willen of niet.
Ik heb genoten vooral van de Gooise vrouwen 2. En dat stimuleert om Gooise vrouwen 1 te zien. De filosofie van de film is simpel: iedereen liegt, iedereen bedriegt en iedereen doet dat op eigen persoonlijke manier en het leven gaat door. Elk mens heeft eigen karakter, een karakter die bepaalde karaktereigenschappen bevat van anderen en daarom identificeren mensen zich met verschillende karakters en ideeën. Niemand is een uitzondering, ik ook niet.
Mijn advies aan elk mens die zich intellectueel noemt wijs open en niet verheven boven anderen je bent een regendruppel in een regenachtig land en iedereen kan jou en jouw intellectualiteit missen. Misschien heb je, als een regendruppel, meer waarde in een droog land maar daar ben je slechts een korrel droog zand.