24. feb, 2017

Semi-Nederlander

Positief blijven, mmmmmm....
Alles in het leven heeft voor en nadelen, dat kan Johan Cruijff beamen. Hij kon dat beamen omdat hij het had uitgevonden:'elk nadeel heb zijn voordeel', zo zei de oefenmeester. De mens, in het algemeen, is een klaagdier. We klagen over alles. Het is zeker niet alleen een Hollandse gewoonte. Nederlanders zijn, wat dat betreft, beroemd. Het is alom bekend dat Nederlanders nooit tevreden zijn en klagen over alles, zeker over het weer en hun inkomsten. Een van onze beste Nederlandse cabaretier Youp van 't Hek vertelt in een van zijn voorstellingen over de Nederlander die wanneer hij zelfs een lot van een paar miljoen euro's wint is hij niet tevreden of blij maar klaagt over het feit dat hij de helft van zijn winst aan de belasting moet betalen.
Vele Nederlanders van buitenlandse komaf wijzen met de beschuldigende vinger naar de Nederlanders wanneer het over klagen, gastvrijheid en zuinigheid gaat. Men doet dat eigenlijk om impliciet zichzelf anders te laten voorkomen. Mijn ervaring is dat het beeld van zuinigheid, zeg maar gierigheid, veel minder is bij Nederlanders dan bij vele andere semi-Nederlanders. 'Semi-Nederlander' dat is toch een mooier woord dan al die benamingen van mensen met een buitenlandse komaf zoals allochtoon enz.
Ja, laat ik maar dat woord introduceren, per ongeluk gebruikte ik het hier.
Wat ik wilde zeggen is dat de semi-Nederlanders die klagen over de Nederlanders dat die gierig, zuinig en niet gastvrij zijn moet ze de hand in eigen boezem doen. Klagen is apriori negatief en wie negatief denkt en oordeelt kan zichzelf niet vrijwaren door anderen van iets beschuldigen.
En de Nederlanders die denken dat alle semi-Nederlanders niet deugen moeten in de spiegel kijken en heel lang naar zichzelf kijken tot ze niet op hun benen kunnen staan.
Of ik zelf in de spiegel kijk? Natuurlijk doe ik dat. Niet te lang maar lang genoeg waardoor ik rustig kan slapen...