9. mrt, 2017

Is preuts de echte Nederlandse identiteit?

Sinds gisteren denk ik dat we het woord preuts moeten gebruiken voor de Nederlandse identiteit. Katja Schuurman zat aan tafel van de DWDD en ze maakte met haar aanwezigheid Mathijs van Nieuwkerk blij maar ook zenuwachtig. Mathijs raakte vanaf het begin van zijn gesprek, met haar, de kluts bijna kwijt. Katja was uitgenodigd om over haar boek te praten. Ja, ja je leest het goed. Ze heeft namelijk een boek samengesteld, een erotisch boek. Daar zit haar kracht, hoewel ik moet wel bekennen dat ik haar eerder in andere programma's had gezien met nog diepere inhoud. Want erotiek, een goede en niet plat erotiek, is een van de meest essentiële menselijke bezigheden. Het boek van Katja gaat straks dan als een tierelier verkoopt worden. Kassa! Maar Katje, misschien door het samenstellen van dat boek, is tot conclusie gekomen dat de Nederlanders preuts zijn. Nederlanders zijn preuts wanneer het om seks gaat. Volgens haar praten we (de Nederlanders) te weinig en te bescheiden over seks. Op een vraag over of de seks in Nederland in de lucht hangt moest ze negatief beantwoorden. Alleen bij haar thuis hangt de seks in de lucht.
Maar in de studio hing seks zeker in de lucht, vooral aan de tafel met Mathijs. De wisseling van blikken met Katja, blozen en niet durven een erotische passage voor te dragen verrieden Mathijs. Ik kreeg met hem te doen toen hij opeens zei:'als ik alleen, echt alleen op de wereld zou zijn dan houd ik mijn zwembroek aan'. Katja genoot ervan en zei 'zie je dat is preuts'. Door die uitspraak raakte de Belgische schrijver, die even eerder aan tafel zat met een mooie en diepgaande onderwerp, in shock.
Het woord neuken verveelvoudigde zich, legde zich op elke tong en liet zich afschieten. Het cirkelde gewoon in de lucht. Er werden vele erotische gedichten voorgedragen, niet alleen door Katja maar ook door cabaretier Freek de Jonge. De seks- en erotische gedichten en verhalen naast de aanwezigheid van sexy Katja waren koren op de molen van Nico, de dichter op Woensdag, die er op los ging met duidelijke woorden over zijn seksuele begeertes voor Katja. Ik dacht: hoe zo preuts? De Nederlandse (tv)films beginnen (bijna) altijd met naakt of seks scenes. Als ze niet meteen ermee beginnen dan is het even later. Er is bijna geen Nederlandse film die geen naakt scène heeft. Hoezo preuts. Als er in een land zoveel over seks (in al zijn soorten) gepraat wordt is dat dan in Nederland. Maar ik begrijp Katja wel, ze wil dat mensen meer en meer over seks praten en liever meer en meer seks praktiseren.
Jammer dat Katja mijn romans niet heeft gelezen anders had ze tijdens het lezen vaak het boek met een hand vastgehouden.
Als je, beste lezer, niet begrijpt wat ik hiermee bedoel laat me maar niet preuts doen en zeggen dat ze met de andere hand zich zou gaan vingeren.