12. mrt, 2017

Geloof Erdogan niet half...

Moeten we medelijden hebben met Erdogan omdat hij ziek, geestelijk ziek is? Die man is namelijk totaal out of controle. Hij kan zich niet beheersen, hij beschuldigt en beledigt iedereen. Zijn naasten die het goed met hem hebben en willen hem tegen zichzelf beschermen ontslaat hij of maakt hij van ze vijanden. Denk aan zijn trouw ex premier Ahmet Davutoglu en zijn (geloofs) vriend en meester Fethullah Gülen. Ook vele generaals die hem trouw waren heeft hij na de "coup" van vorige zomer verbannen of gevangen genomen. De man is paranoïde en ik denk dat hij weinig slaapt. Hij haalt een Russisch vliegtuig neer en slaat een spierballentaal tegen Poetin maar gaat een paar maanden later (omdat hij een leerling van Poetin is wat sluwheid betreft) op zijn knieën en smeekt Poetin om genade. Ja, Poetin kent de juiste taal tegen vervelende pubers als Erdogan die denken alles te mogen en alles zich te permitteren. Elke stap die Erdogan doet en Europa hem niet straft maar zijn daden door de vingers zien moedigt Erdogan een stap verder te doen, in zijn waanzin.
Toen zijn positie door democratische verkiezingen in Turkije in 2015 in het nauw kwam ketende hij een oorlog tegen Koerden en schreef nieuwe verkiezingen uit. Gelukkig kreeg hij ondanks al zijn nationalistische uitspattingen geen grote meerderheid die hem tot een superpresident maakt. Hij kwam in zijn oorlog met Koerden in problemen. de Koerden die tegen IS vochten en terrein op hen wonnen, zag hij als groot gevaar. Én hij wilde IS strijders tot hulp schieten, tegen Koerden. Hij klopte bij Europa en NAVO landen aan met het smoesje dat hij IS wil bestrijden. NAVO en Europa ontving zijn premier met open armen en ze waren/deden naïef om hem niet te verliezen. Ze hielpen hem met geld en meer wapens terwijl ze wisten dat hij die niet of nauwelijks tegen IS maar tegen Koerden ging gebruiken. Koerden zijn in de ogen van Erdogan slechter dan IS terroristen. Deze daad maakte Europa en Amerika nog stukje schizofrener dan ze zijn. En ze zagen weer de wandaden van Erdogan door de vingers.
Het doel van Erdogan was echter nog niet gerealiseerd. Hij wil namelijk nog steeds superpresident, zeg maar alleen heerser/sultan worden. Dus bedacht hij een referendum. Dat bedacht hij na de coup waardoor hij duizenden kritische rechters, generaals, docenten, journalisten etc achter de tralies zette. Europa protesteerde niet, althans niet genoeg waardoor hij het serieus kon nemen.
Erdogan is sluw en slim genoeg om te weten dat hij waarschijnlijk geen meerderheid onder de bevolking in Turkije kan behalen omdat de Turken daar weten langzamerhand wat voor tiran hij is. Daarom richt hij zijn hoop en aandacht naar de (vier miljoen?) Europese Turken. Maar de Europese leiders, vooral door de groei van onvrede en populisme, kunnen niet steeds alles wat Erdogan doet door de vingers zien. En dat is wat Erdogan niet van hen gewend. Bij de geringe kritiek van Merkel beledigde Erdogan haar en zag haar als een nazi persoon. Merkel is nog in shock en kan zijn uitspraken niet serieus nemen. Maar dat moet ze wel doen anders kan hij haar straks beschuldigen van seksuele intimidatie en dat zou in de ogen van zelfs de Turken meer geloofwaardiger dan dat ze een Nazi is. Zolang geen harde taal (zoals die van Poetin) van Europese leiders naar Erdogan komt zal hij zijn grenzen verder verleggen. Hij dacht misschien: 'als de grote Duitsland niet hard reageert dan kan ik me verder permitteren om Nederland ook te vernederen door hen te benoemen als restanten van nazi'.
Ik hoop dat Europa nu begrijpt dat wanneer Erdogan de Koerden als terroristen bestempelt ze hem niet meer geloven en hem niet meer van steun en wapens voorzien. Anders moeten ze ook buigen voor de beschuldigingen van Erdogan, aan hun adres.

Opmerkingen

13.03.2017 15:10

Wim

Zoals het spreekwoord is.... Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.....