24. mrt, 2017

V van Willem

Het is bijna vijf uur in de middag. Bij de apotheek die in de centrale hal van het ziekenhuis staat. Ik trek een nummertje want ik was zojuist bij de oogarts geweest en die schreef twee recepten. Tijdens het onderzoek kreeg ik verschillende druppels waardoor ik behoorlijk wazig zie, nog nooit was ik zo slechtziend als na die druppels. Volgens het nummer op het bord dat voor mijn ogen fluctueert en danst kan ik met moeite zien dat er nog zeven wachtenden, voor mij. En de dames (apothekers) hebben geen haast. Als een ADHDer kan ik niet stil staan wachten en zeker niet zitten. Ik ijsbeer en loop langs frontoffice waar een kennis van me werkt. Hij is er niet dus ik vraag de dame met het hoofddoek naar hem en die zegt dat die naar huis is gegaan.
- bent u bevriend met hem?
- ja.
- Leuk.
Maar de telefoon op haar bureau gaat en ze neemt op en zegt 'met Newroz'. Ik ijsbeer verder en kijk af en toe naar Newroz die lang aan de lijn blijft. Ze laat soms het woord 'schatje' vallen. Ze spreekt Nederlands maar met een Turks accent. Het lijkt of ze een paar knikkers in haar mond heeft of een grote bitterbal.
Het wachten op mijn beurt duurt lang, de wazigheid in mijn ogen groeit verder en mijn geduld neemt af. Ik wil gaan maar opeens loopt het aantal wachtenden snel af omdat er een paar mensen zijn vertrokken. Die waren nog ongeduldiger dan ik maar ze ijsbeerden niet en dat maakt het verschil. Je moet in beweging blijven. Zo trap je je ongeduld steeds voor je en je geeft hem niet de kans om jou weg te schoppen.
De apotheek dame kijkt naar mijn recept en zegt: 'ik heb die tweede niet in voorraad, moet ik het voor u bestellen.' Maar ze bedenkt zich meteen en zegt 'Nee, het is beter als u naar uw apotheek gaat, misschien hebben ze het.'
Ik bedank haar met een valse glimlach, draai me om en pas na een paar stappen verder van haar vandaan laat ik een diepe zucht. Mijn zucht duurt tot ik bij de vrouw met het hoofddoek, die Newroz' heet aankom en ik vraag uit nieuwsgierigheid of ze een Koerd is. Het lijkt alsof ze door een wesp gebeten.
- Absoluut niet.
- Omdat u Newroz heet dat ik dat u...
- het is een algemene naam, meneer.
- De Perzen en Koerden gebruiken de naam ivm hun nieuwjaar.
- Nee, niet alleen zij gebruiken het, het is een algemene naam.
- Newroz betekent een nieuwe dag. Het heet...
- ik wens u een fijne dag meneer.
Ze zegt het met een gif, net als een slang die zijn gif tot een paar meter kan spugen.
- ik wens u hetzelfde.
Zij kijkt me aan alsof ik haar aartsvijand ben en haar familie heb uitgeroeid. Een kalmte bevangt me en waarschijnlijk de blik in mijn ogen is een mengsel van plezier en verachting anders begrijp ik niet waarom ze naar me kijkt alsof iemand haar droog in de kont neukt. Ik draai me om en vertrek.
Onderweg probeer ik te analyseren waarom die haat jegens Koerden. Komt het door haar "Koerdische" naam waardoor mensen haar ermee pestten? Ik weet het oprecht niet. Ik vraag me af: als je zo veel hekel aan Koerden hebt moet je je naam niet gaan veranderen want het woord Newroz bestaat uit 'Nu-Roj(z)'. Nu betekent Nieuw, Roj(z) betekent én Zon én Dag. Ik versta geen Turks maar ik geloof niet dat dat woord dezelfde betekenis in het Turks heeft. Bovendien haar naam zou zeker niet als Newroz geschreven worden maar waarschijnlijk als 'Nevroz'. De Turkse autoriteiten hebben heel lang geleden de letter W uit hun alfabet geschrapt. Waarom? Het komt door het woord 'Walat', Walat betekent in het Koerdisch land. En omdat de Turkse machthebbers een groot deel van Koerdistan, sinds mensenheugenis, bezet houden en hen in hun vrijheid belemmeren proberen ze elke Koerdische woord te mijden.
Als je je afvraagt hoe de naam van onze koning in het Turks geschreven wordt, het antwoord is Villem met V van Willem.