2. mei, 2017

Paard met oogkleppen...

Als ik de uitlatingen van de Turkse president Erdogan lees, zie of hoor zie ik een op hol geslagen paard met oogkleppen, het paard dat het land Turkije achter zich trekt en niet beseft hij ze naar welke afgrond brengt. Hij is goed op weg om Turkije, de huidige Turkije een grote schade toe gaat brengen en het land uit elkaar laat vallen. 

Het lijkt of de man niet in een moderne wereld leeft maar net uit de jungle ontsnapt, samen een roedel grijze wolven. Hij beseft, waarschijnlijk, niet  dat elke wolf of een manwolf uiteindelijk getemd gaat worden, jammer na vele bloedvergieten en lijden. 

De wereld die massamoordenaars als Hitler, Stalin, Saddam en andere dictatoren, die hun volkeren onherstelbare schade hebben toegebracht, zal ook Erdogan naar dat rijtje verwijzen worden.

Als Erdogan de wil van veertig miljoen Koerden met geweld blijft teugelen en daarnaast ook de wil van hetzelfde getal Turken en doen alsof hij de enige op aarde is die rechtvaardig zal hem ooit breken, misschien binnen enkele jaren. De wereld kan niet langer de wil van Erdogan tot vernietigen van Koerden, mond- en blinddoeken van Turken accepteren. 

Erdogan vraagt de Amerikanen om zijn troepen te gebruiken in de bevrijding van Raqqa, de hoofdstad van ISIS. Hij vindt het niet wijs en vijandig dat Amerika de steun van Koerdische eenheden gaat gebruiken in die bevrijding. Het schijnt dat de Amerikanen deze keer niet in zijn leugens en manoeuvres trappen. Want elke keer wanneer hij de steun van Amerikanen en zijn bondgenoten krijgt misbruikt hij die. In plaats om die steun tegen ISIS te gebruiken gebruikt Erdogan die tegen Koerden en daarmee helpt hij ISIS. 

Onlangs bombardeerden Erdogaanse straaljagers Koerdische stellingen waar ook Amerikanen zich bevonden. Hierdoor zijn vele Koerdische strijders gevallen maar ook drie Amerikanen. Als gevolg hiervan gingen de Koerdische en Amerikaanse troepen langs de Turkse grens en beschoten Turkse troepen. Erdogan vond dat jammer, dat de vlaggen van Amerika en van Koerden langs zijn grens wapperden, op militaire voertuigen die hij niet durft aan te vallen. Hij zei dat hij die foto's aan Trump zal laten zien bij de eerste ontmoeting met die. Want hij gaat er van uit dat Trump anders is dan Obama en zal hem helpen aan de macht, als een dictator, te blijven. 

Het is niet dapper als je vanuit een machtspositie opereert en anderen schade toe brengt. Dat hebben alle dictatoren gedaan maar de meeste van hen is laf gebleken wanneer ze in de positie kwamen waar ze wisten dat hun macht ging wankelen. Dat deed Saddam Hussein in de jaren negentig en het beging van de eenentwintigste eeuw. 

Dapper zijn is wanneer je rechtvaardig bent, dat je jouw volkeren beschermt en ze niet kleineert of elimineert. 

Dapper zijn is als je niet tegen je volkeren liegt en kwade machten niet steunt om je volkeren schade toe te brengen.

Dapper zijn is om met de oppositie te gaan onderhandelen en luisteren naar wat ze voor het land kunnen betekenen. 

Dat doet Erdogan niet, nu niet maar als hij beseft dat het zijn kop gaan kosten gaat hij smeken. Nu beginnen die tekenen al, hij speelt namelijk de rol van slachtoffer. Hij beweert dat Koerden van uit Syrië zijn land aanvallen. 

Wie een huis met vele ramen heeft moet hij geen stenen naar andere huizen gooien.