23. jun, 2017

Familie is je lot die kies je niet

Familie kies je niet. je familie is je lot. Sommigen hebben geluk dat ze sterke genen erven anderen hebben pech omdat de kanker zich in hun DNA voort nestelt. Een goede vriendin is zo'n pechvogel. Omdat ik afgelopen weken erg druk had konden mijn herinner-cellen geen belletje laten rinkelen om even te gaan bellen. 

Toen ik vanmorgen terugkwam van het ziekenhuis ivm mijn slaapapneu (daarover schreef ik, voor mijn gevoel, zo vaak dat het uit mijn neus kwam maar helaas blijft het daar in de omgeving) krijg ik een telefoontje. De goede vriendin vertelde dat de operatie die over een week gepland was niet door gaat, niet hoeft. Ik riep meteen 'wat goed nieuws' maar ze riep met hetzelfde enthousiasme 'nee, helemaal geen goed nieuws'. Kortom ze legde het uit, in het Koerdisch en Nederlands door elkaar, dat ze grondig moet geopereerd worden. Ze moeten beide borsten en de baarmoeder verwijderen maar ze was blij dat de kanker haar darmen en andere ingewanden niet had aangetast. In ieder geval tot nog een licht puntje. Nog een licht punt is haar sterke mentale instelling en haar gevoel voor humor. Dat heeft ze blijkbaar ook geërfd. Toch hoorde ik aan haar stem dat er twijfels hebben zich geïnfiltreerd in haar sterke emotionele gesteldheid. Ze had het over god die blijkbaar de vrouw als bron van het leven en opvoeding straft, althans haar in de steek laat. Ik wilde zeggen dat de religie heeft ons geleerd dat god uitsluitend de mensen straft die Hij zelf lief heeft om de loyaliteit van Zijn geliefden te testen zoals hij dat met de profeet Jacob had gedaan. Maar ik vond de timing niet oké, zeker onder die opstandigheden. Daarnaast en bovenal vond ik te veel eer om eerst een god te creëren en vervolgens Hem de schuld van iets te geven waarmee Hij niets te maken heeft. Dat Hij, de zogenaamde almachtige, geen enkele macht over iets heeft. We moeten god niet de schuld van alles geven, we moeten niet partijdig zijn. Als we vanuit gaan dat god alles (alle soorten levens van mens tot bacteriën) geschapen heeft vindt Hij blijkbaar alles gelijk. Hij kan dan niet kiezen tussen kanker en de mens want beide zijn Zijn creatie. Maar dat Hij de kanker de baarmoeder én beide borsten laat veroveren vind ik een beetje te. Wat Hem daartoe drijft zullen we nooit weten. Het is een mysterie en dat moet zo blijven. Eigenlijk mogen we, volgens de religie, zelfs zulke vraag niet stellen want het hoort bij godslastering. 

Nu weet ik dat ik in de hel zal belanden. Dat mag, als ik maar voor de rest van mijn leven niet ga lijden aan vervelende ziektes die je lichaam of geest treffen. Die informatie kan geen enkele geestelijke vertellen. De wetenschap kan dat eventueel wel.