21. jul, 2017

Waarom de schepper slakken schiep?

Op de weg langs het kanaal waar ik dagelijks loop, hardloop of fiets kijk ik voorzichtig om geen slak te doden. De slak is, volgens mij, het enige dier zo die zijn huis op zijn drug draagt en op avontuur gaat. De slak is ook dapper maar dapper zijn betekent soms dom, dat je onnodig de weg opgaat om vermorzeld te worden. Ik denk dat de slak een eenzame die is want ik zie nooit een paar samen de weg opsteken. Een slak gaat altijd alleen op weg, en het oversteken van de weg is een grote levensgevaarlijke avontuur voor de slak. De kans dat de slak de twee meter brede weg veilig kan afleggen is minder dan vijf procent. Toch haast de slak zich nooit, hij is nooit gestrest en laat zich niet opjagen. Wat dat betreft is hij de meest eigenwijze dier op aarde. De kadavers van de slakken liggen verspreid op de weg maar levende rustig kruipende slakken oversteken de weg, vooral in de ochtend.

Ik las dat er vele tientallen soorten slakken zijn. De meest bekende soorten zijn de huisjesslakken en naaktslakken. Tijdens het (hard)lopen en fietsen dwingen die slakken me na te denken. Ik denk dan bijvoorbeeld of de slakken ook een soort geloof of religie hebben. Toen de almachtige hen schiep gaf Hij ze de verschillen die Hij aan de mens gaf, in de sterkte van het geloof. Zijn er agressieve gelovigen onder de slakken en ook milde. Zijn er slakken die insect plegen, anderen onder druk zetten, elkaar bedriegen en elkaar opeten. Van het laatste is het zeker: slakken eten elkaar op. Maar de slakken, net als alle andere dieren, martelen elkaar niet, lichamelijk noch geestelijk. Ze doen elkaar geen pijn omdat ze de ander pijn willen doen. Ze doden elkaar om te overleven maar pesten kennen ze niet.

Ik blijf me wel afvragen wat het nut is van de slak. Wat wilde de schepper met het scheppen van de slakken bereiken? Dat de slakken oorspronkelijk in de zeeën en oceanen leefden en er als voer voor andere soorten dieren dienden kan ik me iets bij voorstellen maar waarom? Zijn de slakken geschapen om hun huis op de rug te dragen, een beetje gras of aas eten en eenzaam op de wegen plat getrapt worden. Ik begrijp de logica niet maar er zijn meerdere logica's die ik niet begrijp.