5. aug, 2017

Lelijke voet...

Dicht bij de pont lijkt, op de vooravond van Gay Pride, of de homo-aftocht uit noord is begonnen. De meeste mannen lopen hand in hand. Ik hou mijn hart vast en kijk om me heen voor agressieve homohaters maar zie geen verdachte personen of bewegingen. De pont vaart overvol richting het centrum. Amsterdam is druk, drukker dan de koningsmacht. Op het fietspad loopt een man met glitter kort broekje met een fluwelen zijdestof. Het lijkt of hij homohaters uit wil lokken. Hij beweegt zijn heupen als oosterse vrouwen. Ineens lopen een paar jonge mannen die af en toe elkaar een zoen op de mond geven. Kortom ik bevind me in een massa waar de homoseksuelen de meerderheid vormen. Even voorbij de dam loop ik langs een Chinese massagesalon. Ik kijk naar de prijzenlijst en loop de salon binnen. Twee Chinese vrouwen op leeftijd zitten alleen en kijken in hun smart telefoons. Ze staan meteen op.

- massage?

- pedicure.

- pedicule?

- ja, pedicure.

- No massage?

- Nee, geen massage alleen pedicure. 

De oudste van de twee wijst naar een stoel. Ik ga zitten en doe mijn sandalen uit terwijl de magere vrouw met een ingedeukte borstkast en weggevaagde billen zegt: 30€. Ik zeg oké. Maar ze blijft staan naar me kijken. Ik vraag of ik vooraf moet betalen. Ze kinkt ja. De andere vrouw doet water in een teiltje en legt ze voor mijn voeten. 

- als de massage niet goed is krijg ik dan mijn geld terug.

Ze kijken me met glazige ogen aan. 

- Niet goed? 

- Ja, als je mijn voeten niet goed doet krijg ik mijn geld terug?

Dat zeg ik met een glimlach. Ze lachen hartelijk. Ze kijken elkaar aan en zeggen iets in het chinees en barsten weer in lachen uit. 

- Na vijf minuut, niet goed geld terug.

- mag ik pinnen?

- Nee, niet pinnen.

Ik geef een briefje van 50 aan de oudere vrouw die eerder op een aangekleed skelet lijkt. Ze loopt met het briefje naar achter terwijl de andere vrouw het teiltje neerlegt en gebaart dat ik mijn voeten er in moet doen. Ik doe mijn voeten erin en trek ze meteen eruit. Het is heet gekookt water. 

- dit is erg warm.

- Nee, niet walm.

- jawel, het brandt. 

- niet blandt. 

Ze lachen weer. De vrouw die het teiltje neer legde zegt dat heet water goed is voor de pedicule. 

- nee, ik kan mijn voeten niet er in doen.

Ze gaat met tegenzin wat water in het teiltje doen. Maar het water bleeft heet. De oude vrouw komt met de pedicure spullen en een briefje van 20€. Ze legt de spullen neer, geeft me het briefje en wil gaan zitten. 

Ik vraag of zij koud water in het teiltje wil doen. Dat doet ze mopperend. Ze gaat zitten en na een paar minuten wijst ze naar mijn linkervoet. Ik haal die uit het teiltje. Ze droogt hem en kijkt met een vieze blik naar mijn voet. Ze moppert iets in het chinees tegen de andere vrouw maar die kijkt blijkbaar naar een spannende film op haat telefoon. 

Ik ontspan, doe mijn ogen dicht en fantaseer dat mijn voeten door een zwijgzame Eva Jinek worden behandeld. 

De vrouw tikt op mijn voet. Ik doe mijn ogen open, haal mijn andere voet uit het water en leg hem op het kussentje. Ze kijk naar mijn voet en naar mij. Ze kijkt naar mijn voet en naar haar collega. Ze moppert iets. Ik vind het grappig en vraag wat ze zegt. 

- je hebt lelijke voet.

Een spontane lach ontsnapt. Ze herhaalt het woord en lacht ook. Beide lachen hard. Wij allemaal lachen hard. Ik weet dat ze schimmelvoet bedoelt. 

- mooi man lelijk voet. 

We lachen verder. 

Ik weet dat het geen zin heeft om haar te vertellen dat ik ooit die schimmelvoet opliep toen ik in de besneeuwde bergen mijn speelfilm draaide en geen goede schoenen aan had waardoor mijn rechtervoet bevroor en sindsdien ik last van schimmels heb. 

Als ze klaar is vraagt ze of ik mijn geld terug wil. Ik schud met mijn hoofd en steek mijn duim op.

- je hebt nu mooi voet, baby voet. 

Ze vraagt of ik nog een keer langskom. Als ik zeg misschien vraagt ze 'massage?' Ik zeg 'pedicure'. Ze kijkt teruggesteld. Als ik in de gang loop hoor ik de twee dames iets zeggen en dan hartelijk lachen.