30. sep, 2017

Ik verloor allang mijn geloof in de mensheid...

Het referendum voor de onafhankelijkheid van zuid-Koerdistan is achter de rug. De hele wereld was tegen. Waarom is de hele wereld tegen het recht van een volk op vrijheid? Het klinkt niet logisch maar het is wel een feit. Misschien hebben de Koerden hun lot tegen. Of vindt de wereld het makkelijker om zaken te doen met landen die al officiële grenzen en vlaggen hebben. Maar het Koerdische volk heeft gestemd. Een overweldigende meerderheid van 92,7 heeft JA gestemd. Niet alleen de Koerden van zuid-Koerdistan waren voor de onafhankelijkheid maar Koerden uit alle andere delen van Koerdistan. Koerden uit oost en noord Koerdistan die onder Iran en Turkije gebukt gaan hebben veel minder vrijheid dan de mensen in zuid Koerdistan. Het klinkt bizar maar het komt omdat de Iraakse dictator Saddam Hussein die overigens gelief was door de hele wereld een grote fatale fout deed door Koeweit te bezetten. Ineens was hij een schurk en de hele wereld was tegen hem. Daarvan hebben de Koerden geprofiteerd en ze bevrijden hun land in een paar dagen, zonder de steun van het westen of Amerika. Toch, toen dat gebeurde wilde Amerika liever Saddam dan Koerden gaf het groene licht aan Saddam om weer zijn luchtmacht tegen Koerden te gebruiken. Het gevolg was dat de Koerden massaal vluchtten, naar Iran en Turkije. Duizenden vrouwen, bejaarden en kinderen stierven tijdens die Exodus. En die Exodus die in de media kwam dwong de wereld opinie te opereren en de Koerden in zuid Koerdistan kregen een no fly zone. Sindsdien zijn ze semi onafhankelijk. Die luxe positie hebben de Koerden in andere delen van Koerdistan niet. De landen die Koerdistan bezetten zijn rivalen en soms zelfs vijanden, denk hierbij aan de achtjaar durende oorlog tussen Iran en Irak en de eeuwige vijandschap tussen Turkije en Iran. Maar wanneer het om de Koerdische kwestie gaat worden de vijanden bondgenoten puur en alleen om de Koerden te bestrijden, zoals nu het geval. 

Het is de Koerden weer gelukt om hun onderdrukkers, de bezetters van hun land te verenigen. Dit is een grote prestatie. Alleen hierom moeten de Koerden onafhankelijkheid krijgen. 

Naar de aanloop van het referendum waren hier en daar wat individuen uit diverse landen die met hun Koerdische vrienden demonstreerden voor de rechten van Koerden op het houden van het referendum. De meerderheid heeft zich in stilzwijgen gehouden. Geen demonstraties voor Koerden en geen grote steun van de Socialmedia. 

Wat dat betreft ben ik erg jaloers op de Palestijnen. Niet omdat ze een soort staat hebben, niet omdat ze onderling verschrikkelijk verdeeld zijn, net als Koerden trouwens maar omdat ze altijd de steun van de hele wereld krijgen. Wanneer een Israëlische soldaat, bewijzen van spreken, een klap aan een Palestijn geeft gaat de hele wereld op zijn achterpoten staan, de straten lopen vol demonstranten en de Socialmedia draait met hoge toren, gloeiend rood. 

Want stel wanner het referendum niet in Koerdistan maar in de Palestina was gehouden zou dan de wereld zo stil gebleven? Het antwoord is nee. 

Ik had van de minderheden in Europa, bijvoorbeeld van de Turkse oppositie, de Iraanse en Iraakse vluchtelingen, iets meer verwacht. Ik had van mensen met het linkse gedachten meer verwacht. Maar ik vergis me. Misschien houden ze diep in hun hart van de regimes van de Mullah's in Iran, misschien vinden ze Erdogan geweldig want Erdogan begon onlangs met een media en politieke aanval voor Qatar, het rijke golf staatje dat geboycot werd door andere Arabische landen. Hij kon niet accepteren dat het volk van Qatar honger ging lijden en begon met een soort luchtbrug. Qatar is een van de rijkste landen ter wereld en ze hebben FIFA omgekocht om wereldkampioenschap in Qatar te houden, dit ter info. Maar dezelfde Erdogan schreeuwt nu, met enorm veel plezier, dat hij de Koerden gaat verhongeren. 

Ik neem Erdogan niet kwalijk want hij is een dictator en despoot die het Midden-Oosten wil in zijn macht hebben maar ik neem mensen die denken rechtvaardig te zijn maar toch zwijgen over een ramp die de Koerden gaat treffen. 

Ach, ja maar het is niet de eerste keer dat de rampen de Koerden treffen. De wereld zweeg toen ze met chemischewapens bestreed werden, toen genocide op hen meerdere malen gepleegd werd.

Ik verloor mijn geloof in de mensheid toen Saddam Hussein 180.000 Koerden deporteerde naar de woestijn van Irak en er een groot deel van levend begroef. Ik verloor mijn geloof in de wereld in 1988 toen Saddam chemische gifbommen tegen Koerden gebruikte en de wereld zweeg. Geen enkele islamitisch of Arabisch land protesteerde. En de Koerden die in Europa voor de Palestijnen demonstreerden ontdekken nu dat in Palestijnse gebieden standbeelden van Saddam staan waarop staat:'de heer des martelaars'.  Er zijn er die dat logisch vinden want Saddam beschoot Israël in 1991, tijdens de Golfoorlog, met lange afstandsraketten. 

Ik zou graag een mooie toekomst voor Koerden wil zien. Maar de houding van de hele wereld, niet alleen de regeringen maar ook volkeren stelt me teleur. Ja, ik ben weer teleurgesteld in de mens.