26. jun, 2018

Koerdische of Turkse bastaard?!

Ik heb via FB pagina Ik ben Koerdisch naar een fragment van Jinek gekeken. Het ging over de laatste verkiezingen van Turkije. Naast Bram Vermeulen die jaren in Turkije woonde en mooie diepgaande documentaires erover maakte zat de schrijver/Columnst Özcan Akyol. Ook de ondernemer/theologiestudent Ibrahim Atmaca zat aan tafel. De laatste benadrukte meerdere malen dat hij een Koerd is. Hij verdedigde Erdogan en kon het bloed onder de nagels van de rest van de gasten halen. Hij was mondig, zelfverzekerd, fanatieke aanhanger van Erdogan en brutaal. Hij stal de show, eigenlijk domineerde hij het programma. Eva Jinek die meestal niet veel ruimte geeft kon hem ook niet stoppen. Hij was daar om te vertellen hoe goed de Turkije van Erdogan is en beschouwde de HDP, de pro Koerdische partij die 67 zetels behaalde, als een aanhangsel van de PKK en noemde de PKK als terroristische organisatie. Kortom Erdogan had een uitstekende ambassadeur in de Koerd Atmaca.
Ik vraag me af waarom Jinek deze man uitnodigde? Had haar redactie zelfbewust voor die man gekozen? Wie van haar redacteuren had die man benaderd? 

Halverwege het programma wilde ik stoppen omdat mijn bloed begon te koken, net als vele mensen die zo reageerden op FB over het optreden van de Koerd Atmaca, die telkens wilde benadrukken dat hij een Koerd was. En alleen die bewering van Atmaca geloof ik wel maar de rest van zijn betoog niet.
Toen ik hem hoorde praten dacht ik terug aan een uitzending, een herhaling van het programma Villa Felderhof uit 1997 dat afgelopen zondag werd uitgezonden. 

De gasten in dat programma waren Pim Fortuyn (op 6 mei 2002 werd door Volkert van Graaf vermoord) en Conny Broekhoven. 

Pim Fortuyn zei in het kort: ‘Ik wil dat de moslims die uit agrarische culturen komen moeten integreren in de Nederlandse samenleving en dat is goed voor hun ontwikkeling maar de progressieve Nederlanders vinden dat die het recht hebben om zich in eigen cultuur te verdiepen en daarom beschuldigen ze mij van discriminatie (dit is geen citaat maar vrij vertaald).’
Zeven jaar eerder was ik tot zo’n conclusie gekomen. Ik werkte als beleidsmedewerker bij het ministerie van WVC. Ik was voor de integratie van Turken en Marokkanen en tegen het subsidiëren van eigen taal en cultuur. Waarom? Omdat ik vond dat de Turkse en Marokkaanse kinderen het recht op goed onderwijs hadden, recht op inhaal- en integratie-lessen om hun taalachterstand en onderwijsachterstand in te halen ipv eigen taal en cultuur te volgen, ten koste van integratie. Een collega van toen maakte er een grap over en zei lachen: Je bent Koerd en je hebt hekel aan Turken en Arabieren daarom gun je ze niet hun eigen taal en cultuur.
Jammer. Dat beleid maakte de weg vrij voor politici als Geert Wilders. 

En nu vraagt iedereen zich af waarom 75% van NederTurken op Erdogan stemt en waarom Marokkaanse voetballers niet voor het Nederlandse elftal maar voor Marokko kiezen. Het komt omdat Nederland, met name links Nederland, onder het mom van ‘recht op eigen taal en cultuur’ al die generaties geen echte toegang tot Nederlandschap wilde verlenen. Ze gaven hen Nederlandse paspoorten maar konden ze hen nooit voor Nederlanders zien.
Ik wil natuurlijk de schuld niet alleen aan het Nederlandse beleid geven want de Turkse en Marokkaanse (welzijns)organisaties hebben ervan geprofiteerd met alle consequenties van dien.

Nu, terug naar de gast van Jinek, de Koerdische moslim die Erdogan aanhangt en een fanatieke anti Koerd is. De Koerdische mensen die reageren dat die Atmaca een ezel, een Erdogan kontlikker is of tot ISIS behoort uiten hun emoties maar die man is echt niet de enige Koerd die anti Koerden en vrije Koerdistan is. 

Erdogan won de laatste verkiezingen dankzij 77 Koerdische AKP zetels. En dat zijn 10 zetels meer dan de HDP van Selahattin Demirtaş die al jaren in een Turkse gevangenis vastzit. En Turkije heeft weliswaar geen integratie cursussen voor Koerden gedaan maar probeerde het hele volk met geweld te assimileren en daarmee het Koerdische probleem ingewikkelder maakte namelijk dat Koerden tegen elkaar zette. En Atmanca, de gast van Jinek, is er een van die Koerden die niet ontkent dat hij een Koerd is maar helpt met hun onderdrukking. 

Vroeger schaamden de Koerden zich die collaboreerden voor hun verraad tegen hun volk maar nu zijn ze trots op hun verraad.

Opmerkingen

27.06.2018 17:33

Pim Wiersinga

Dat een heel volk dezelfde opvatting zou delen is een absurde verwachting; maar mensen die trots zijn op hun verraad...dat gaat wel een aantal stappen verder.