5. jun, 2019

TV kijken...

Je gaat met pensioen. Je hebt dus geen tijd meer om voor de tv te gaan hangen, zitten of liggen. Maar omdat ik af en toe een goede film wil zien dan reken ik niet alleen op Netflix maar neem af en toe een goede film op om later te kijken. Je kunt je afvragen, wat is een goede film? Ik classificeer een film als een goede film wanneer die een aangrijpend verhaal vertelt met geloofwaardige personages en mooi in beeld gebracht. Met andere woorden alles moet kloppen: idee, verhaal, volgorde, scenario, cast, beeld, geluid, muziek, effecten en zeker de chemie tussen de makers, tussen crew en cast en cast onderling. 

Ik heb Brid Flight uit 2008 opgenomen en teruggekeken. De film had ik een paar jaar eerder gezien. Ivm de tijd kijk ik geen film voor twee keer, behalve mijn eigen films natuurlijk. Je kunt bij oom en tante google voor meer info over de film.
Het verhaal is simpel en dat is juist de kunst. Simpele verhalen kunnen diep gang hebben en ontroeren. De film begint met overleden van Frank op een oude leeftijd. Hij krijgt een hartaanval terwijl hij door zijn immense wijngaard rijdt. Als hij zijn laatste adem uitblaast zien we een zwartwit pasfoto aan sleutelbos van de autosleutel hangen. Vervolgens zien we drie oudere vrouwen die een brief ontvangen, een uitnodiging voor begrafenis in New Zeeland. Het verhaal symboliseert het leven, vooral de oneerlijkheid van het leven waarin bepaalde (religieuze en politieke) normen en waarden die liefde en rechtvaardigheid belemmeren. 

Na het zien van de film was een lange wandeling langs het kanaal en de begraafplaats nodig. De film viel net als een lekkere vette maaltijd op je maag en dat moet je proberen te verteren met iets anders. En ik keek naar Pauw. De aflevering was erg grappig en ik moest werkelijk heel hard lachen. Dat krijg je namelijk als de meerderheid van je gasten allochtoon is. Met de drie cabaretiers die Ramadan conference presenten (twee Marokkanen en een Hindoestaan) en de Turkse Groen-linkse politicus die door de leider van die partij ontslagen werd was het gieren geblazen.

Misschien moet ik meer tijd vrijmaken om voortaan veel tv te kijken of toch maar niet want goede films en grappige allochtonen op tv komen niet vaak voor.