15. aug, 2019

De Telegraaf, de Amsterdamse burgemeester en haar minderjarige zoon

Bijna vier weken na het incident van de arrestatie van de vijftienjarige zoon van Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, publiceert de Telegraaf een groot artikel over het incident. De zoon van de burgemeester zou een gewapende inval hebben gedaan. De krant meent dat de politie en justitie niet tevreden zijn over de gang van zaken want de burgemeester zou het incident in een doofpot wilde stoppen en daarom hebben ze via de krant gedaan. Na de publicatie van de Telegraaf publiceert de burgemeester een brief aan de bewoners van Amsterdam. In die brief verdedigt ze haar minderjarige zoon en wil niet dat hij het slachtoffer van de publicaties ging worden. 

Het is toch gebeurt. De burgemeester en haar zoon hebben alle kranten, tv- en radiozenders en sociaal-media gehaald.
Van wat ik vernomen heb gaat de discussie en de vragen over wel of geen doofpot? Heeft de burgemeester goed of slecht gehandeld? Wat zou jij doen als jouw minderjarig kind dat gedaan zou hebben?
Eerlijk gezegd vind ik de discussie en die vragen niet erg relevant. Want er is iets strafbaar en ongehoord gebeurd waar de zoon van de burgemeester betrokken is. Ik kan me heel goed voorstellen dat een moeder haar zoon beschermt en wil elke escalatie en publiciteit mijden. Ik begrijp de krant ook die naar sensatie zoekt de burgemeester en haar transparantie onder de aandacht wil brengen. Ze is immers de moeder van alle Amsterdammers en werkt met de hoofdcommissaris van Politie en de hoofdofficier van justitie om de orde in de stad te handhaven.
Ik zou de politie en justitie begrijpen wanneer de burgemeester invloed en druk probeert uit te oefenen op politie en justitie om haar zoon met rust te laten en die niet berecht wordt. Maar ik zal de politie en justitie niet begrijpen wanneer het gaat om de publicatie over haar zoon, om die publiekelijk kenbaar te maken. Daar heeft de burgemeester en haar advocaat wel een punt. Hij, de 15 jarige zoon, moet in de anonimiteit blijven tot zijn zaak afgehandeld is.

Wat ik me wel afvraag is: hoe het kon gebeuren. Wist de burgemeester niets van het gedrag van haar zoon? Had ze geen vermoeden dat haar kind iets verbergt? Is dat de eerste keer dat haar zoon in contact met politie en justitie komt? Hoe kwam haar zoon aan een (nep)wapen? Wie is zijn vriendje waarmee hij dat strafbaar feit heeft gepleegd. Is dat vriendje, de medeplichtige, een zoon van een belangrijk figuur of is die een gewone jongen uit een volksbuurt? Wie van hen heeft de ander meegenomen?  

Natuurlijk is Femke Halsema pas een jaar burgemeester van Amsterdam en heeft een drukke baan. Maar heeft ze in dat jaar tijd voor haar zoon gehad? Is hij het enige kind dat zij heeft? Voedt ze haar zoon alleen op of samen met haar partner? Heeft ze een partner?Is ze een alleenstaande moeder? Heeft haar zoon contact met zijn vader of niet? Gaan we in de toekomst meer horen of haar zoon of is dit incident een apart geval? 

Die vragen zou ik graag willen beantwoord krijgen om enigszins het beter te kunnen begrijpen.