17. aug, 2021

Zomergasten vs Veronica Inside

Ik kijk graag naar Veronica Inside. Ik amuseer me met de onder-de-gordel grappen van Johan Derksen en René van der Gijp. Ik vind ze vaak, wat politiek en “politieke correctheid” betreft onbevangen. Ze houden geen blad voor de mond. Heerlijk. Ik geniet soms van de flauwe seksistische en “discriminerende” grappen van de heren. Bij het kijken naar hun programma hoef je niet te na te denken of iets achterzoen. 

Maandagavond 16 augustus kijk ik weer naar hun eerste programma van het nieuwe seizoen. Als ik ze zie grappen maken over het VPRO programma Zomergasten schiet dat bij mij in het verkeerde keelgat. Johan Derksen en René van der Gijp vinden het raar dat onbekende mensen drie uur de ruimte op de TV krijgen om hun verhaal te vertellen. Ze vinden dat die gasten hebben weinig tot niets te vertellen en dat voor drie uur lang. 

 Het is voor mij duidelijk dat Johan Derksen, René van der Gijp, de presentator Wilfred Genee het programma niet hebben gezien, niet in zijn geheel, maar ze proberen het te kleineren. Dat kan ze niet lukken en dat beseffen ze en dat zie ik aan de flauwe lach op hun gezichten die niet zeker klinkt zoals ze normaal zijn. Dan moet je nooit aan iets grijpen dat hoger is dan jouw niveau van denken en doen. 

 Ik heb tot nu toe bijna alle zomergasten van dit jaar gezien. Alle zomergasten zijn uitzonderlijk, hebben goede verhalen, maken goede keuze fragmenten en hebben allemaal indrukwekkende persoonlijke verhalen. Zeker de gast van zondag 15 augustus, collega schrijver Alfred Birney, maakte er een zeer mooie en indrukwekkend avond van. De tijd, de drie uren, vliegt snel voorbij. Niet alleen het verhaal maar de mimiek van de schrijver, zijn twijfels en het nadenken zijn voor mij erg interessant. Niet alleen zijn bekroonde roman ‘De Tolk van Java’ waarin hij zijn vader als beul en verrader schetst komt ter spraken maar ook het verhaal daar achter en vele mooie nuances. 

 Alfred Birney vertelt rustig maar bijna bloedstollend over zijn relatie met zijn vader die hem mishandelde. Alfred Birney is blij dat hij op zijn 13de in het internaat terechtkomt en daar niet geslagen wordt. 

 Als de heren van Veronica Inside naar het verhaal hadden geluisterd dan hadden ze wel een mooie tv-avond beleefd. Dan hadden ze geen flauwe en niet geslaagde grappen gemaakt over de schrijver Alfred Birney. Een dikke dommige gast van het programma Veronica Inside gaat zelfs onbeschoft de schrijver kleineren over diens relatie met zijn grote, enige levensliefde die hij moest verlaten maar na bijna 40 jaar steeds aan haar denkt, haar heeft gezocht en tot zijn grote verdriet ontdekt dat zijn grote liefde gestorven is. Dat zijn diepe intense verhalen moet je met je poten van af blijven. 

 Dat wil niet zeggen dat ik niet meer naar Veronica Inside gaan kijken, zeker niet. Elk mens heeft soms flauwe humor en ontspanning nodig en ik vind die bij Veronica Inside en de diepte en intense verhalen kan ik bij de Zomergasten vinden. 

#Zomergasten #VeronicaInside