26. aug, 2021

Vermijd het nieuws

Een mooie dag zou je zeggen. De zon schijnt, de wind is aangenaam zacht en de weilanden openen hun armen wijd open. De natuur lacht je toe. Zelfs de koeien en de schapen willen voor je zingen maar je fietst snel voorbij. Je bent opgejaagd door een onzichtbaar verdriet dat je graag kwijt wilt. Maar dan moet je diep ademhalen, van de natuur genieten en niet over de ellende van de wereld nadenken. Neem dat niet mee naar de weilanden, de dieren voelen dat.
Natuurlijk doe er alles aan om niet gebukt te gaan over het onrecht en de catastrofes die de mensen voor elkaar veroorzaken. Probeer voor je dag te leven want met je machteloosheid en je verdriet kun je niets veranderen. Daarmee help je alleen jezelf in de depressies te krijgen. Wees gelukkig dat je na je fietsrit jouw zweet en de stress even weg kunt spoelen, alles van schouders laat afglijden, met een warme douche. Maar waarom zet je daarna de tv aan, waarom kijk je naar het nieuws? Weet je niet dat het nieuws een slechte boodschapper is. Weet je niet dat het nieuws je niet gaat opvrolijken of opbeuren? Je hele leven al volg je het nieuws dat a priori slecht is.
De politiek is een leugen en de politici zijn leugenaars, dat weet je toch. Grote wereld machten zijn niet groot geworden omdat ze zo lief en menselijk zijn, dat weet je toch.
Ruim dertig jaar geleden koesterde je jouw hoop op de Amerikaanse president omdat hij de dictator Saddam Hussein, waarvoor je gevlucht was, zou gaan onttronen. Maar dat deed hij niet en je hele volk sloeg op de vlucht met alle consequenties van dien; miljoenen vluchtelingen en duizenden doden. De Amerikanen hebben zelfs de dictator geholpen om aan de macht te blijven. En dat duurde nog 12 jaar van ellende. Toen de nieuwe Amerikaanse president in 2003 de dictator wel onttroonde ontstonden er meer dictators in het land dan koeien in de Nederlandse weilanden. Irak ging naar de mallemoer. En nu volg je het nieuws over Afghanistan. Waarom, je weet toch dat de oorlogen in de derde Wereld moeten doorgaan anders kunnen de grote machten hun wapens niet verkopen.
Natuurlijk is het kort door de bocht wat ik nu zeg. Je kunt niet alleen de schuld aan de grote machten geven. De machthebbers en zeker de benadeelde volkeren hebben ook schuld aan hun ellende. Niet alleen omdat ze onderling vechten en geen eenheid vormen maar ook omdat ze ideologieën en religiën volgen die beperkingen op hun ontwikkelingen leggen.

Hou op. Ga lekker genieten van de natuur en als je tv wilt kijken kijk dan naar klassieke films, kijk naar muziek en romantiek. Kijk geen nieuws.