10. mrt, 2022

Vredes duif of Dictator

Oorlog is vernietiging. Oorlog kent alleen verliezers.

De huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne houdt de hele wereld bezig en de wereld is bang voor de derde wereldoorlog die het leven op aarde waarschijnlijk totaal gaan vernietigen.
De Russische president Poetin heeft een ongeloofwaardige smoes bedacht om de oorlog tegen Oekraïne te beginnen. Hij is van mening dat Oekraïne genocide pleegt tegen eigen bevolking in Dombas dat aan de Russische gres ligt.
Poetin wil Oekraïne “bevrijden” van het “neo-nazi regime” van president Zelensky.
Dat Zelensky zelf een jood is maakt Poetin niets uit.
Poetin is niet de enige dictator die tegenstrijdige informatie gebruikt om zijn oorlog te legitimeren.
Denk hierbij aan de Turkse president Erdogan die nu zich voordoet als vredesstichter.
Erdogan gaf in 2018 de naam ‘Olijftak’ aan de militaire operatie die de Koerdische grondgebieden rond Afrin in Syrië bezette en annexeerde.
Toen legitimeerden de meeste Europese leiders die oorlog; Erdogan had het recht zich te verdedigen. Maar tegen wie? Tegen de Koerden die de extreme Islamitische terreurorganisatie ISIS (met behulp van Europa en Amerika) had verslaan en hun terroristen in gevangenissen nam en waarmee Europa tegen dat gevaar beschermde. De Europese leiders waren ineens dement. Ze vergaten dat tienduizenden ISIS strijders via Turkije naar Syrië waren gereisd om daar een Islamitische staat te stichten. Turkije hielp ISIS op vele fronten en behandelde hun gewonden in Turkse ziekenhuizen.
Europa en Amerika tolereerden niet alleen de hulp van Erdogan aan ISIS maar maar zijn gaven hem zelfs financiële steun. Hij gebruikte die steun tegen de Koerden, de Koerden die tegen ISIS aan het vechten waren.
Erdogan eet altijd van verschillende walletjes. Als NAVO lid kocht hij, tegen de zin van NAVO afweer systemen van NAVO’s tegenstander Rusland. Erdogan en zijn vrouw zijn bevriend met Poetin, Zelensky en hun vrouwen.
Erdogan profiteert van de onderlinge strijd tussen Arabische staten. Lang beschuldigde hij Israël van genocide tegen Palestijnen nu is Israël zijn vriend.
Hij “steunt” de moslim Oeigoeren in China en doet zaken met de Chinese dictator.

Nu werpt Erdogan zich als vredestichter. Hij zwaait met zijn “olijftak” en bemiddelt tussen Rusland en Oekraïne.
Laten we hopen dat dit hem lukt, dat die oorlog, omwille van al het lijd van beide volkeren, wordt beëindigt.
Ik gun Oekraïners vrede en bevrijding. Ik gun de Russen vrijheid en democratie. Ik hoop op een vreedzame en gelukkige aarde. 

Maar ik ben bang dat de Koerden weer het kind van de rekening gaan worden. Want Erdogan gaat hierna zuid- en west Koerdistan in Irak en Syrië inleven en annexeren. Die gebieden zijn olierijk. Hij zal wel met zijn poten van oost-Koerdistan, in Iran, afblijven. Hij wil voorlopig geen conflict met die rivaal, tot er een gelegenheid komt. Ze kennen elkaar door en door. Ze zijn uit hetzelfde hout gesneden.