24. sep, 2013

Uitzonderlijk!

Het zou je overkomen. Je vraagt er niet om om geboren te worden. Maar de pa en de ma hebben zin in een potje seks of door religie moeten ze ook leven op aarde brengen anders is het voor hen een plekje in het paradijs niet zeker is. En wat als je geboren wordt zonder armen. Dat je ouders je weg geven omdat ze onheil in je zien, in het lichaam en de geest die zij hebben geproduceerd? 

Als baby wordt je weggeven, gelukkig denken andere mensen niet als je biologische ouders. Ze zien je niet als een zonde maar een zege. Ze voeden je op als hun kind, van eigen vlees en bloed. Als je geen armen hebt wil niet zeggen dat je niets bent, niets kunt. En bewijst dan dat het anders kan. Je nieuwe, goede ouders, sturen je naar muziekschool. Ze willen dat je muziek speelt maar wat dan als je geen armen en handen hebt. Hoe speel je een instrument? Gelukkig beschik je nog over de voeten. En de voeten kunnen zich ontwikkelen tot handen, ze vervangen de armen. Met voeten moet je eten en drinken. Met voeten moet je leren muziek spelen. En dat doe je. Je hebt talent. Je hebt wonderbaarlijk veel talent. Je geeft concerten, je wordt beroemd en je gaat verschillende landen bezoeken.
Wat doe je dan als je je biologische ouders je zien en je herkennen. Je ouders die je als zonde hadden gezien en je weg hadden gegeven? Kan je ze vergeven? Beschouw je ze als je ouders? Wil je met ze nog spreken, zien?
Dat is wat een jonge overkwam. Dat heb ik vanmorgen op het tv nieuws gezien. Ik zag hoe een jonge muziek met zijn voeten en tenen speelde. Het was hartverwarmend en dwong respect op. Hij is nu beroemd!
Het leven kan raar lopen. Wat bizar klinkt is niet bizar. Scoren de kinderen die opgroeien zonder een of beide ouders beter dan gewone kinderen? Staat ze sterker in het leven? Zijn ze zelfverzekerder en kunnen de hele wereld aan? Of zijn uitzonderingen?
Als je denkt dat Ronald Reagan als een basterd tot een Amerikaanse president heeft geschop omdat hij blond was kan je dat niet van de huidige president van Amerika Barak Obama zeggen. Barak Obama werd geboren als een zwarte jongen in het decimerende Amerika en zag zijn vader niet, nauwelijks.
Je kunt bijna zeggen: ‘hou op met opvoeden van kinderen, geef ze zelfstandigheid en vertrouwen zodat ze beter scoren en beter toekomst bouwen.’
Nee, doe maar niet. Het zijn zeker uitzonderlijke gevallen.