21. nov, 2013

Waar zou de mensheid belanden zonder onderzoeken?

Nu, eindelijk weet ik waarom ik zo dom ben. Het komt door de recessie, de economische recessie wel te verstaan. Mocht ik bepaalde dingen herhalen dan weet je hoe het komt, dat het door mij komt. Ik, als een man van middelbare leeftijd, ben dom. Dat hebben de wetenschappers namelijk onderzocht.
Wat mij een beetje trots geeft is het feit dat ik dan gelijk ben aan jonge vrouwen want die worden ook dom, door die economische recessie.
Het onderzoek heeft niet uitgezocht of men door die dommigheid seksueel actiever of juist andersom wordt. Dat hadden ze moeten uitzoeken want dan zouden de jonge vrouwen en mannen zoals ik weten of ze weer in het zelfde blokje terecht zouden komen.
Ik heb nooit iets van die onderzoeken kunnen begrepen. Nu ook niet. Maar inmiddels weet ik waarom. En ik ben een klein beetje opgelucht dat het niet in de gene zit maar in de recessies, de vele recessies die ik mee heb gemaakt. Ik zal niet durven mijn IQ te testen want bij de vraag die de wetenschappers hadden gesteld en die luide: ‘Noem zo veel dieren in een minuut’ kan ik misschien niet verder komen dan een handje vol dieren. En wanneer de wetenschappers er achter komen dat ik niet meer dan 4 dieren in een minuut heb genoemd zal ik zelfs minder scoren dan een ezel. Maar als ze dezelfde vraag gaan stellen aan een boer in mij leeftijdscategorie zal het me benieuwen hoe ze de IQ van die boer gaan beoordelen. Misschien zeggen ze dat hij geen recessie had meegemaakt? Wat dient een dergelijk onderzoek toe? En waarom besteden we zo veel tijd aan? Is dat een recessie oorzaak of er is te veel geld dat besteedt wordt aan zulke onderzoeken?
De reden van de domheid van de mannen boven de 45 zit in het feit (zo beweert het onderzoek) dat ze niet meer aan werk komen en dat levert stress op en stress maakt mensen dom. Is dat zo? Leggen de mannen boven 45 jaar zich neer bij hun werkloosheid? En dat geldt ook voor jonge vrouwen tussen 25 en 44, volgens het onderzoek. Als dat waar is heeft dat misschien te maken met de vruchtbaarheid die na hun veertigste moeilijk wordt maar wat als de jonge vrouwen helemaal niet bezig zijn met het krijgen van kinderen?
De recessie is goed voor vrouwen op middelbare leeftijd. Die worden intelligenter omdat ze veel tijd zouden overhouden om als oma, met plezier, door het leven te gaan.
Zonder wetenschappelijke onderzoeken was de mensheid nog dommer geworden, ik zeker.