13. feb, 2014

Elma en Maria

Twee artikelen trekken mijn aandacht. Nee, het zijn geen twee artikelen maar een column en een ingezonden brief op de opinie pagina van mijn krant, Trouw. Elma en Maria. Elma lees ik graag, bijna elke donderdag en Maria ken ik niet. De kop van de column van Elma luidt: 'Nee, genitale verminking heeft niets te maken met de islam.' Elma kennende weet ik dat je het cynisch moet opvatten. Zo'n kop nodigt sowieso uit om het verder te lezen. En het leest soepel, je meandert met haar mee door alle soorten landen waar verschillende soorten vrouwen besnijdenissen uitgevoerd worden. Ze eindigt met het volgende: 'Inderdaad, nergens in de Koran staat dat de allerhoogste behagen schept in het verminken van vrouwelijke genitaliën. Maar doet dat er toe voor al die miljoenen meisjes die de ingrijp uit Zijn naam hebben ondergaan, voor de miljoenen die het nog te wachten staat?'
Ja, dat is een pijnlijk vraag over een pijnlijkere feit. Een feit waar je niet om heen kunt draaien. Een feit dat je machteloos maakt. Een feit dat nog lang, heel lang een feit zal blijven. 
Wie kan de vrouwen besnijdenis stoppen? Als vrouwen besnijdenis een virus was, een bacterie of een gewoonte oorlog kon de zaak bestrijden worden of beëindigd worden. Vrouwen besnijdenis zit ingebakken in vele culturen die het ingeprent hebben in hun religie waar mensen ervan overtuigd zijn dat het een religieuze wet is. Dat Allah dat bevolen heeft.
Wanneer democratie in die landen gaat heersen, geen armoede meer is en de welvaart het overneemt en wanneer mensen ruimte aan elkaar geven en gelijkwaardigheid plaatsvindt zal dan de grond rijp zijn dat langzaam de euvel verdrijven kan worden. Maar het ziet er somber uit. De crisis heerst, de religieuze verschillen worden steeds groter, de armoede wint terrein en naar democratie wordt gefloten.
En in dit democratische Nederland zijn er naast vele meisjes die besnijden worden ook vrouwen die een bepaalde fantasie hebben die je niet kunt waarderen op het moment dat je zo'n column leest. En heb ik het over de ingezonden brief van Maria. Ja, na het lezen van Elma kan ik Maria's opinie/droom als een soort decadentie zien. Misschien helemaal onterecht maar de tijd en de stemming spelen een rol. Maria schrijft dat Irene Wüst had eigenlijk het volgende tegen Poetin moest zeggen toen hij haar omhelsde: 'U omhelst mij, maar mijn hartstochtelijke liefde is voor een vrouw. Toonde ik die liefde hier in uw Rusland, dan zou ik waarschijnlijk mishandeld worden, zoals met zoveel homoseksuele mensen in uw land gebeurt...'
Ja, Maria heeft een droom en brengt mij aan het twijfelen. Is Wüst lesbisch of niet? Misschien kan ze bij het winnen van de volgende gouden medaille uit de kast komen.
In ieder geval ik ga er van uit dat Poetin tegen vrouwen besnijdenis is, althans tegen genitale verminking van de hetero vrouwen.