30. apr, 2014

Ontvoerd bouwt vooral op vaders...

Onlangs zag ik een aflevering van het programma ontvoerd van de misdaadjournalist John van den Heuvel. Een man die van origine uit Yugoslavia (nu Bosnië) kwam en in Nederland woonde was getrouwd en daarna gescheiden met een Nederlandse vrouw. Een paar jaar geleden ging hij naar Marokko en vroeg Fatima, een jonge Marokkaanse vrouw, ten huwelijk. Fatima is 30 jaar jonger maar dat vond ze geen probleem om met het te trouwen. Ze vond hem leuk omdat hij humor had en zij (zo beweert ze) werd verliefd op hem. Hij haalde haar naar Nederland en ze raakte zwanger. Terwijl ze zwanger was ging hij chatten en flirten met andere Marokkaanse jonge vrouwen. Dat vond Fatima niet leuk maar hij ging zijn gang. Ze kregen een dochter en hij begon Fatima te mishandelen. Dat beweerd ze. Als hun dochter een jaar oud is besluiten ze naar Bosnië te verhuizen. Daar ging de Bosnische man door met het mishandelen van zijn vrouw Fatima door en zorgde zelfs ervoor dat zij het land Bosnië moest verlaten. Fatima zocht hulp bij het tv programma Ontvoerd en ze kreeg die ook. In zo'n reportage komt helaas de dader niet aan het woord, ook zijn motivaties niet. Welke motivatie de dader zou hebben is het ontvoeren van je eigen kind verwerpelijk. Het schijnt dat vele vaders hun kinderen ontvoeren, zoveel dat er een serie programma erover gemaakt wordt. 

Wat mij stimuleerde om tot het einde te blijven kijken was de betrokkenheid van de zoon van de man die dertig jaar eerder zelf door zijn vader ontvoerd was. Toen was hij ook twee jaar oud, net als zijn halfzusje. 
De ooit ontvoerde zoon had goede contact en verstandhouding met zijn vader. Door hun telefonische gesprekken was duidelijk dat ze van elkaar hielden. Maar de zoon moest zijn vader verklikken, hem naar buiten Bosnië uitlokken zodat hij gearresteerd kan worden. De zoon deed mee en er werd een list bedacht. Hij zat in een hele moeilijke positie. Hij moest zijn vader verraden. Vlakvoor dat zijn vader in de val kwam en stortte bijna in. Hij barste in huilen uit, hart verscheurend. Toch bleef hij meedoen. De ontmoeting met zijn vader was alles behalve makkelijk. Hij viel zijn vader meteen aan, vertelde hem dat hij zijn leven had getekend door hem ooit te ontvoeren en dat hij nu weer de fout begaat door zijn dochtertje te ontvoeren. De vader kreeg geen tijd zijn daad uit te leggen. De programmamaker greep in die ook de Kroatische politie had gewaarschuwd.
De Duitse filosoof Nietzsche beweert dat het doel van de vrouw het kind is en dat de man slechts het middel vormt. Ik wil Nietzsche best geloven maar deze man die twee keer zijn kinderen in de loop van dertig jaar van twee verschillende vrouwen ontvoerde bewijst ook dat het doel van de man het kind is en de vrouw slechts het middel vormt. Dat er meer mannen hun kinderen ontvoeren moet Nietzsche er toe bewegen zijn filosofie in het licht te houden maar helaas kan Nietzsche dat niet meer.