1. mei, 2014

"De ontvoerde Nigeriaanse meisjes worden gered"

Je leest in de krant: 'Scholieren zijn uitgehuwelijkt aan Boko Haram-strijders in Tsjaad en Kameroen' en "Waarom heeft niemand het over de 200 vermiste Nigeriaanse meisjes?" Op Twitter en Facebook groeit de consternatie over het zwijgen van de Nigeriaanse autoriteiten en de internationale media over het lot van zo'n 200 ontvoerde Nigeriaanse meisjes. Ze werden medio april meegenomen uit hun kostschool in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Dit is het terrein van de radicaal-islamitische beweging Boko Haram, die ook achter de massaverdwijning zit.

De overheid en het Nigeriaanse leger lijken niet van plan in actie te komen voor de ontvoerde meisjes. Radeloze moeders en boze burgers zijn gisteren naar Abuja getogen om voor het parlement meer actie van de overheid te eisen tijdens de 'miljoen-moeders-mars.' Zelfs Malala Yusafzai, de Pakistaanse voorvechtster van meisjesrechten, riep deze week op tot actie. "Zij zijn mijn zusters, we moeten hen beschermen."
 
Je doet je ogen dicht en denkt na. Je ziet dansende strijders van Bako Haram in de lucht schieten. Ze zijn blij en hoefden niet te wachten tot ze in de hemel terecht konden om van de maagden te genieten. Alleen ze begrijpen niets van het feit dat die meisjes bang zijn, angstig kijken en soms een spontane weerstand bieden. 
Je ziet de meisjes lijden en schreeuwen. Hun geschreeuw reikt niet verder dan de woestijn, niet verder dan de muren waarachter ze bloot liggen en misbruikt worden. Hun bloed en tranen drogen binnen de kortste keer. Hun herinneringen blijven eeuwig hen teisteren.
Je doet je ogen weer open en kijkt in je omgeving. Je ziet door het raam dat schoolmeisjes fietsen, lopen of door ouders naar school gebracht worden. Je hoopt dat de meisjes overal ter wereld die vrijheid krijgen. 
Je doet je ogen weer dicht. Je ziet dat de hoogste heiligen van de Soennieten en Sjiïeten aankondigen dat alle Islamitische landen met al hun machten moeten hinderen dat schoolmeisjes ontvoerd worden en zeker niet zomaar uitgehuwelijkt worden. Dat de politie en het leger uit alle islamitische landen die meisjes moeten gaan bevrijden. Je ziet binnen de kortste tijd dat die terroristen van Bako Haram omsingeld worden, gearresteerd worden en de meisjes worden bevrijd. 
Je doet je ogen weer open en weet dat je dagdroomt en die helaas niet reëel is. Je weet dat die landen met alles bezig zijn behalve met de ontvoering van tweehonderd schoolmeisjes.
Je zucht, je smeert je brood en legt het in je koffer. Je pakt de sleutel van je auto en rijdt naar je werk.