22. okt, 2014

Aardige strijders spelen voetbal

In een klein nieuwsitem, via het Facebook, lees ik dat in de smartphone van een IS strijder foto's en video's zijn gevonden. De man is gesneuveld in Kobani, de Koerdische grensstad tussen Turkije en Syrië, waar de strijd al heel lang gaande is. Waar duizenden doden gevallen zijn. Het is ook de oorlog van de media, massa- en sociale media. Het zal niet de telefoon zijn van een die man die ik eerder zag, een Turkse sprekende IS strijder die in een rustige week van Kobani een oude vrouw met een kromme rug filmde. Een Arabisch sprekende IS strijder gaf commentaar voor de camera, voor de smartphone van de Turks sprekende. Hij sprak Arabisch met een oude Koerdische vrouw die Arabisch met een Koerdisch accent sprak. Hij vertelde dat de zonen en dochters van de oude vrouw 'kaffar/goddelozen' en lafaards zijn die gingen vluchten en hun moeder alleen achter hebben gelaten. Maar dat hij en zijn kameraden, als IS strijders, gaan haar helpen. Hij zei dat ze haar water en eten gaan geven. Ik heb nog nooit zo'n "aardige" Arabier gezien. Terwijl zijn makkers worden gedood door de zonen en dochters van de oude vrouw staat hij haar water te geven en wil haar in veiligheid brengen. Wat menselijk, al te menselijk. De vrouw moest haar huis uit. De filmer gaf instructie in het Turks. Ik wist dat het Turks was, een taal die ik niet versta. De vrouw trok haar jas aan. Terwijl ze haar jas aantrok en haar spullen in een plastic tas deed vertelde dat ze niet de enige vrouw is die achterbleven is en dat ze naar een huis wil gaan waar andere oude vrouwen zich verborgen houden. Ze werd geholpen en op een scooter gehesen. Ze zat gemoedelijk achterop een IS strijders, een heel zachtaardige En gelovige IS strijder. De kans bestaat dat het haar laatste minuten waren, in het leven. 

Nee, de smartphone die gevonden is bevatte niet de opnames van de oude vrouw op de scooter. Het waren andere foto's en video's. In de gevonden smartphone weden opnames gezien van het onthoofden van een baby. Er werd ook een video-opname gezien waar de IS strijders een "onschuldige" partijtje voetballen spelen. Ja, voetballen is altijd onschuldig en fijn. Tenminste als je met een bal speelt, een gewone voetbal-bal. Op de video was te zien hoe de IS strijders voetbalden met de hoofden van de Koerden die zij onthoofd hadden. 

En ik blijf denken aan de oude vrouw die op de scooter werd weggereden dat het misschien met haar hoofd werd gevoetbald. Ze zou dan in twee verschillende smartphone opgenomen zijn. Eerst hoe ze fatsoenlijk wordt behandeld en later hoe men met haar hoofd voetbalt.