16. dec, 2014

Een IS extremist is geen Holleeder

Vroeg in de ochtend lees ik een artikel van Erdal Balci in dagblad Trouw. Een mooie zwarte cynische artikel over de ontwikkelingen in Turkije. Ik was voornemens weer een column over Turkije te besteden omdat Turkije journalisten en zelfs voetbalfans arresteert in verdenking van coup pleging maar na het lezen van Balci besloot ik er van af te zien. 

Ik neem contact met een FB vriendin die bezig is met een project om de Yezidi meisjes die uit de handen van IS strijders ontsnapt zijn een goede heenkomen te bezorgen. Meisjes die vertellen dat de "gelovige" gijzelnemers van de IS strijders vonden het leuk om over hun heen te plassen. Die strijders vonden de witte kleding van Yezidi's niet leuk dus ze dachten om op die manier bruin, geelbruin te verven. Zo sloegen ze twee vliegen met een klap, dachten ze. Maar die meisjes hebben nu geen behoefte om hun trauma's in de strijd te gooien om zielig te doen en daardoor een heenkomen te forceren. Het enige wat ze nu echt nodig hebben is een onderdak, een warme onderdak en buik die niet van honger knort. Ze willen niet weten dat de hulpguldens die gegeven worden, ook door de Koerdische regionale regering, in de zakken van een paar fraudeurs verdwijnt. De ervaringen na hun de overleving uit de handen van IS stelt hen in staat om op elk fout menselijk gedrag neer te kijken, te verachten. Van de achttien meisjes die in het project zitten is slechts een meisje die nog ouders in leven heeft. De rest van de ouders van de andere 17 zijn om het leven gebracht door dezelfde strijders die denken dat hun islam de beste is. Door dezelfde strijders die het leuk vinden om op de vrouwen te pissen. Blijkbaar staat dat ook ergens in hun boek, zouden ze beweren. Het positieve nieuws voor die meisjes is dat de Yezidi maatschappij, hun familieleden die nog in leven zijn willen hen niet uitstoten. Die mensen beseffen nu dat die meisjes die gegijzeld, verkracht en verkocht werden niets te verwijten is. Dat het niet hun schuld was wat hen overkwam maar dat ze machteloos en slachtoffers zijn die hulp verdienen. 

Even later luister ik naar de radio en hoor dat een IS terrorist in Australië mensen in gijzeling houdt en wil met de  premier van dat land onderhandelen onder de zwarte vlag van IS. 

Even later hoor ik dat de gijzelnemer een crimineel is die de islam propageert. Een crimineel die zijn straf voor verkrachting uitzit maar even met verlof was. 

Pfffff, soms word je moe van bepaalde regels in de democratische landen. Hoe haal je het in je hoofd om een extremist die levensgevaarlijk is, die bereid is zelfmoord te plegen met verlof te sturen? Een IS extremist is geen Holleeder die je rustig met verlof kunt sturen of in een tv programma als hoofdgast gebruiken.