4. feb, 2015

Een lachertje voor de terroristen!

Een kleurrijke foto. Een bebaarde Pakistaanse politieagent staat aan de kop van een tafel waarop wapens liggen. Aan de tafel zitten vrouwen. Sommigen van hen met losse hoofddoekjes. Het zijn Pakistaanse leraressen die uitleg van de agent krijgen hoe ze wapens gebruiken voor het geval dat moslimterroristen hun scholen aan gaan vallen. Die extreme terroristen hadden in december een school aangevallen en tientallen kinderen vermoord. 

Pakistaan heeft een soort schizofrenie. Aan de ene kant er is de openheid, ontwikkelingen en aan de andere kant de achteruitgang, extremisme en onderontwikkeldheid. Pakistaan was, naast Saudi Arabië, het enige land dat de regering van Taliban in buurland Afghanistan erkende. Pakistan is het land dat jaren onderdak aan Osama Bin Laden gaf tot de Amerikanen hem daar uitschakelden. De bekende en door een fatwa van de Iraanse imam Khomaini tot de dood veroordeelde schrijver Salman Rushdi komt oorspronkelijk uit Pakistan. Pakistan heeft kernwapens ontwikkeld mede door een Pakistaanse student die in Delf studeerde en informatie stal waarmee hij een atoombom kon maken. 

Pakistaan zit in een spagaat, net als bijna alle andere islamitische landen. Een land dat ook in een spagaat zit en nu in het nieuws is, is Jordanië. Jordanië zit in een spagaat vooral wegens de Palestijnen. Bijna zestig procent van de Jordaniërs zijn van een Palestijnse komaf. Jordanië heeft altijd een dubbele rol gespeeld. In de oorlog tussen Iran en Irak was Jordanië het enige land in de regio die van die oorlog profiteerde. Saddam financierde toen zijn vriend wijlen koning Hussein om de wegen in Jordanië te moderniseren en nog meer. 

Nu zit Jordanië met de handen in de haren. Aan de ene kant laat Jordanië de internationale luchtmachten vanuit haar grondgebied opereren. Ze doet zelf ook mee met een symbolische bijdrage. Die kleine bijdrage komt haar nu duur te staan. De enige piloot die in de handen van ISIS is gevallen, is een Jordaniër. Hij werd onlangs levend verbrand. En zijn verbranding ging de hele wereld over, in een propagandafilm van de ISIS. 

Wat kunnen de landen als Pakistan en Jordanië doen? Aan de ene kant proberen ze te laten zien dat ze met de wereld mee willen doen in zijn ontwikkelingen en van die rol enigszins profiteren. Maar de (extreme) islam is ook erg diep geankerd in hun systemen en in de hersenen van de bevolkingen. 

Die foto van de Pakistaanse agent en de Pakistaanse leraressen is symbolisch. Bepaalde vrouwen die modern lijken en de uitleg van de agent in hun smartphones vastleggen staat in schrille contrast met de grote wrede macht van de terroristen die meedogenloos toeslaan. Je weet dat die dames die wapens niet kunnen gebruiken. Ze zijn niet geïnteresseerd. Ze zullen de terroristen niet schrikken, nooit. Als de terroristen die foto zien zullen ze, vrees ik, hartelijk lachen.