27. jul, 2015

Die gelovige jongen zal nooit beschaafd worden...

Een nieuwe planeet, buiten onze zonnestelsel, is ontdekt. Het is een oudere zus van onze aarde en weegt anderhalf keer zwaarder dan onze mooie bal die voor zeventig procent van water bestaat. Ga er maar van uit dat je, als je geen onsterfelijke god bent die door de zonnestelsels wandelt, nooit er kan komen. Want als je, als een gewone mens, met een raket erheen wilt vliegen kost het je achthonderd miljoen jaar. Mocht je over een raket beschikken die met de snelheid van het licht kan, reken maar dan op een reis van een kleine drieduizend lichtjaren.
Ja, we hebben mensen die zulke informatie voor elkaar kunnen krijgen. Zulke mensen, die de aarde als een korreltje zand in het heelal zien, kunnen niet geloven in de Tora-, bijbel- en Koranverhalen. Die verhalen vinden ze falsifieerbaar, dus kloppen niet. Die mensen zijn anders dan de gelovigen die geloven dat de aarde als een plat iets is die in zes dagen gemaakt is. Die mensen zijn anders dan de gelovigen die denken dat de hemel uit zeven etages bestaat waar de hel en de hemel zich bevinden. Dat de gelovigen hun heilige-boeken volgen heb ik geen enkel probleem. Iedereen is vrij waarin hij gelooft. Ik heb ook geen moeite met de gelovigen die hun waarheid als de enige waarheid zien. Ik heb wel moeite met de gelovigen die anderen met geweld dwingen om hen te laten geloven, in hun waarheid.
Iedereen is uit een moeder geboren. Iedereen weet hoe moeilijk en hoeveel jaren het kosten om te groeien, hoe moeilijk om te leren tot je volwassen wordt zodat je iets voor jezelf, je familie en de maatschappij kunnen doen. Als je dat weet, ongeacht welk geloof je aanhangt, wil je dan leven. Je kunt dan misschien begrijpen dat anderen ook willen leven en hiervoor respect brengen, althans zich met hun leven niet bemoeien. Echter, de natuur van onze aarde is gebaseerd op contrasten en strijd. Het leven van een ieder kan alleen doorgaan ten koste van andere levens, denk aan het eten van dieren en planten. En aan het leven van een ieder komt uiteindelijk een einde.
De mens heeft al millennia, misschieten wel miljoenen jaren, met de strijd te maken en met het onbegrip dat de dood iedereen treft. De religiën zijn mede door de angst voor de dood ontstaan. Ondanks dat de mens zich altijd aan de strijd bindt, de oorlogen sinds mensenheugenis heersen en het leven van anderen wegplukken is de mens gelukt de beschaving uit te vinden. In de mens gaat het leven en dood hand in hand.
De wetenschap, techniek en de wil tot leven heeft ervoor gezorgd dat we beschikken over bepaalde gemakken zoals het ontwikkelen van voertuigen, vliegtuigen etc... Vele wetenschappers waren gelovigen. Ja, van alle religiën. Er was zelfs een tijd dat de islam de bron van ontwikkelingen en beschaving was. Maar al eeuwen speelt dat geen rol meer. De Arabische en islamitische wereld is helaas de plaats geworden voor achteruitgang, vernietigen en armoede waar bijna iedereen dezelfde religie en hetzelfde heilige boek gebruikt als wapen om te vernietigen. Soms weet je niet wie heet meest ongelijk heeft. Maar soms ook wel. Het laatste wat ISIS op internet gezet heeft laat zien hoe een kind (10 jaar oud?) onder het gezag van een bebaarde man een tegenstander onthoofdt. Hij doet het met een klein mes, zodat het lijd van het slachtoffer langer duurt, vervolgens legt hij het losse hoofd op de rug van de man die al op zijn buik lag met de handen vast achter de rug geboeid.
Die jongen zal nooit meedoen aan de beschaafde ontwikkelingen. Hij zal nooit een planeet ontdekken. Ja, hij is geboren als diegene die de planeten ontdekt, de vliegtuigen ontwerpt maar zijn hersenen zijn inhoudelijk vernietigd, voorgoed.