13. aug, 2015

Menstruerende vrouwen in opstand...

Toen ik gisteravond het programma Hollandse zaken op de tv zag dacht ik 'O, nee.' Niet omdat ik niet van discussies houd, niet omdat ik geen oplossingen wil voor de vluchtelingenproblematiek maar ik zag bijna een kopie van de discussie van ruim twintig jaar geleden. Bijna dezelfde discussies, zelfs met de zelfde presentator. Toen heette het programma 'rond om half tien'. Ja, in begin jaren negentig steeg de aantallen vluchtelingen, naar aanleiding van de Golfoorlog, tot ongekende hoogtes. Toen kwamen ze ook met gammele boten naar Griekenland en Italië om vervolgens naar de rest van Europa te gaan. Scandinavië was erg geliefd. Toen was ook de discussie over scheiding maken tussen echte vluchtelingen en economische vluchtelingen. Er werden toen recreatieparken en sport-accomodaties gebruikt. Tenten, grote tenten en de straten waren vol. Alles werd aan het werk gezet om de vluchtelingen op te vangen. De regering zat met de handen in haren, en wel met stevige boeien er omheen. De toenmalige premier Wim Kok, van PVdA, zei: 'Wie het weet mag het zeggen'. Hiermee bedoelde hij een oplossing voor het explosieve aantallen van de vluchtelingen.
Ik wilde na het programma iets er over schrijven maar ik zou mezelf ook gaan herhalen. De mens zal zich loochenen als hij niets beter wil, niet opzoek gaat naar beter leven. Dat doen mensen ongeacht hun ras, geloof, opleiding en denkniveau. Dat er wetten waren voor vluchtelingen die als individuen strijd hebben geleverd en daardoor in problemen komen was erkend door VN en de regels werden in Nederland nagekomen. Maar dat mensen massaal door de oorlog moesten vluchten was toen iets nieuws. Er waren meningen dat tussen die "vluchtelingen" ook economische vluchtelingen waren, infiltranten van Saddam Hussein. Dat klopte allemaal. Nu sluit ik niet uit dat tussen de vluchtelingen die voor de oorlog vluchten er geen infiltranten van ISIS zitten die veel bloed aan hun handen hebben. Maar de stroom vluchtelingen zal je nooit stoppen. Wat je ook zegt kan het je kwalijk genomen worden. Wat je ook zegt is niet compleet. Alles is een onderdeel van een eeuwig durend probleem dat nooit ophoudt, mits de mensheid er voor goed ondergaat.
Vanochtend toen ik begon met columns in Trouw te lezen zag ik dat een columniste met een hoofddoek, op de achterpagina van de Verdieping, een lief en aan naïviteit grenzende column aan het vluchtelingenproblematiek had besteed. Toen ik verder de krant las trok een column mijn aandacht. De column is van een vrouw zonder hoofddoek met kort geblondeerd haar. Tijdens het lezen van haar column dacht ik aan een probleem dat alleen maar de vrouwen zou hard treffen tijdens hun vlucht: Menstruatie! Naar aanleiding hiervan zocht ik op Google naar een foto van Kiran Gandhi.
Ik zag de foto van Kiran Gandhi die de marathon, tijdens haar menstruatie, liep en het bloed van haar cyclus op zijn beloop liet gaan. Het bizarre is als ik de informatie over haar ongesteldheid niet had gelezen en niet wist dat haar broek bebloed was zou ik misschien helemaal niet aan het bloed gedacht hebben. Ik zou hooguit denken: die kan goed zweten, zeg. En er zijn mensen die behoorlijk zweten en het kruisgebied van de mens is niet a priori een zweet-vrije zone. Maar als je het leest dat de 26 jaar jonge Kiran het bewust heeft gedaan om te protesteren tegen de eeuwenoude afkeer en afsluiting van de vrouw tijdens haar menstruatie, dat de vrouw tijdens haar cyclus onrein zou zijn is het haar wel gelukt. Petje af! Ze heeft wel een extreme methode gebruikt, een methode dat bij een extreme organisatie als ISIS hoort. Natuurlijk die twee mag je niet met elkaar vergelijken, behalve zij beide het bloed gebruiken om te scoren. ISIS gebruikt onthoofdingen en het bloed dat sputtert als werving-materiaal. Nu gebruikt een mooie aantrekkelijke jonge vrouw met gitzwarte krulhaar de bron van de ellende die de vrouwen al jaren teistert om support te werven voor haar probleem; vrouwen menstruatieprobleem. Het lijkt me slim. Ze is dan ook goed geslaagd. Ze slaat twee vliegen in een klap. Ze shockeert de mensen die afkeer van menstruerende vrouwen hebben, geeft ze een harde les zodat ze anders moeten gaan denken en handelen. En tegelijk Werft ze ontelbare mensen, niet alleen menstruerende vrouwen, die het toejuichen maar ook de niet menstruerende vrouwen en mannen die het bloeden of de menstruerende vrouwen sexy vinden.