27. aug, 2015

Nuance graag, het is erg belangrijk...

Racistische motieven zouden zijn voor het moorden van ex-collegae omroepers. De dader, een donkere man, zou geïnspireerd zijn door de moord van de racistische moord van de blanke Amerikaanse jongeman op 17 juni jongstleden op negen zwarte kerkgangers. De donkere omroeper die twee jaar geleden ontslagen werd komt nu in actie. Hij koopt een wapen en graveert de initialen van de slachtoffers van 17 juni op de kogels. Hij wacht op zijn moment. Tijdens een live uitzending op straat gaat hij met een wapen in de rechterhand, een camera (misschien mobiele telefoon) in zijn linkerhand en filmt zijn moordaanslag. Hij vermoordt de blonde jonge presentatrice en de cameraman en de vrouwelijke gast die op dat moment wordt geïnterviewd raakt gewond. Een paar uur later schiet hij zichzelf dood.
Dit nieuws wordt door RTL en NOS uitgebracht. Beide zenders brengen het item na de dalende moordcijfers in Nederland. Ze brengen het nieuws van de moord met racistische motieven anders. Later meer over maar nu eerst de moorden in Nederland. Het is opvallend dat sinds jaren minder moorden in Nederland worden gepleegd. Drie moorden maar per week. De vermoorde mannen zijn in de meerderheid en vielen vooral onder de Antillianen en Arubanen. De motieven van de moorden onder mannen ging vooral om geld, spullen en drugs. De vrouwen werden door hun partners of exen vermoord omdat de mannen jaloers waren of het niet konden hebben dat ze verlaten werden. Wat bezielt de mens om een ander van het leven te beroven? Wraak? Blinde woede? Geen respect voor het leven?
Even terug naar de donkere omroeper die twee jaar eerder ontslagen werd en nu in actie komt en zijn ex collega's vermoord. RTL besteedt aandacht aan een interview met de directeur van de lokale omroep en zendt oude beelden van de omroeper uit. NOS zendt een foto van de man die op leeftijd lijkt en daarna een shot met vier gezichten close in beeld waarop een jonge man te zien is die niet op de andere foto lijken. Aan het eind van de item wordt de familie van de dader in beeld gebracht waar een vrouwelijke woordvoerder haar spijt en medeleven, op een emotionele wijze, voor de familie van de slachtoffers betuigt. RTL negeert helemaal de familie van de zwarte man.
Nieuws items is keuze maken. Keuze heeft te maken met een bepaalde politiek die een omroep handhaaft. Het zijn misschien kleine nuances die gebruikt of genegeerd worden maar hebben toch een effect op de kijken. Met het besteden van aandacht aan de familie van de dader die het erg moeilijk hebben met de daad van hun familielid, de daad afkeuren en hun spijt van de zijn daden tonen, brengt andere info naar de kijker. Hierdoor kan de kijken ook kunnen relativeren dat die man heeft gehandeld als een individu , als een gefrustreerde man. Dat zijn familie niets mee te maken heeft. Want die dader heeft zijn ex (witte) collega's als symbool voor de racistische moordenaar van 17 juni gezien en dat mag met nuances gebracht worden. En dat heeft NOS gedaan ondanks de slordige foto's die zij toonden.