6. sep, 2015

Tuig tussen vluchtelingen...

Terwijl duizenden Syrische vluchtelingen de naam Duitsland scanderen en naar dat land smachten zie ik een video-opname van een paar Syrische vluchtelingen die in een tijdelijke vluchtelingenkamp in Hamburg verblijven. Een jonge forse man loopt door de grote witte tenten en zegt tegen zijn landgenoten om niet naar de niet humane Duitsland te komen. Dat ze beter in de ellende van hun land moeten blijven in plaats van naar Duitsland te komen en de vernedering ondergaan. Hij zegt dat het koud is terwijl mensen in korte broeken lopen. Hij komt een andere Syriër tegen die een doos onder zijn arm draagt en dezelfde mening deelt als de "presentator". Met de camera kijkt hij in het doosje waar broodjes, vier appels, drankje liggen plus nog wat lekkers. Dat vinden ze vernederend. Ze lopen door de bijna lege tenten. Ze wijzen naar het vuil dat ergens bij een tent ligt en geven commentaar dat het onmenselijk is. Kortom ze vinden het verblijf in de Duitse vluchtelingenkamp een ramp.
Op het filmpje zijn ook reacties van de kijkers. De reacties variëren tussen steun aan de makers en totale afwerping van het gedrag van die mensen die ze als tuig zien. Iemand schrijft dat hij vijftien jaar geleden toen hij ook in zo'n kamp had gezeten waren Arabische Irakezen die ook zo ontevreden waren en hadden beweerd dat ze recht op betere behandeling hadden omdat Europa hen nodig heeft en met het geld van hun olie hen betaald. Soms krijg je meteen hoofdpijn van domme en onrechtvaardige opmerkingen van mensen die namens vluchtelingen spreken. En zo'n opmerking kan me koppijn bezorgen en mijn bloeddruk laten stijgen. Europa koopt olie van Irak niet gratis en de euro's van de olie gaat in de zakken van de bedorven Irakezen die ze er mee de bevolking onderdrukken.
Wie zijn die zogenaamde vluchtelingen die de hulp, steun in Duitsland krijgen en straks een huis en misschien ook een baan en toch het land aanvallen? Zijn zij die infiltranten over wie vaker wordt beweert en gezegd? Wie zijn die ondankbare mensen. Als je een individuele vluchteling bent en voor de terreur van de staat bent gevlucht dan zoek je een veilige plek en dan ben je zeer dankbaar voor diegene die je een plek heeft geboden. Als je zoals nu door oorlog gevlucht bent uit een land dat verscheurd is door de terreur van de staat en van de moslim extremisten dan moet je ook blij zijn dat je een plek krijgt, een veilige plek met voedsel en zorg. Een echte vluchteling zal niet klagen. Als hij ook opmerkingen heeft zou hij niet zo als een tuig naar voren gaat brengen. Want dat gedrag is niet meer en niet minder als het gedrag dat alleen maar bij tuig hoort.
Ik durf bijna te zeggen dat zulke mensen het paard van Troje gaan worden, in de toekomst. Ze vormen straks het gevaar. Ze gaan eerst van de uitkeringen genieten, zwartwerken of zich vervelen en als ze zich gaan vervelen gaan ze dan naar moskeeën en radicaliseren.