20. sep, 2015

Moskeeën en moslimorganisaties bieden later de vluchtelingen onderdak

Misschien ligt het aan mij dat ik niets vernomen heb over de rol van Moskeeën en de moslimorganisaties in de huidige vluchtelingenstroom, vooral uit Syrië. Misschien is het me ontgaan hoe de moskeeën en de moslimorganisaties in Europa een geweldig rol hebben gespeeld om de vluchtelingen te ontvangen, hen proberen een onderdak te geven en wegwijs in Europa te maken. Ik heb in ieder geval niets in de media vernomen en dat kan aan mij liggen want ik kijk niet alles wat in de media verschijnt. De vluchtelingen waar iedereen het over heeft, de vluchtelingen over wie iedereen probeert het hoofd te breken om de ontstane probleem op te lossen zijn voor een leeuwendeel (95%) moslims. Het is dan logisch dat de moskeeën en moslimorganisaties opkomen voor hun geloofsgenoten. Waarom? Omdat die in nood zijn. Ze kunnen het niet aan anderen laten, althans niet in zijn geheel aan andersgelovigen. Zou ik er naast zitten als ik denk dat die vluchtelingen zich misschien in een moskee beter zouden thuis voelen dan in een sporthal, of op een kazerne tussen militairen en in tentenkamp? Natuurlijk kunnen de honderden moskeeën in Nederland niet alle vluchtelingen onderdak geven maar ze kunnen proberen de praktiserende moslims te helpen. Ze kunnen zich bekommeren om de gezinnen met vrouwen en kinderen. Misschien voelt het voor hen in een moskee veiliger en fijner. Of zit ik weer naast met mijn veronderstelling? Misschien zijn die vluchtelingen traumatisch geworden voor hun broeders die de islam vertegenwoordigen. Dat ze bij een tak van de islam horen die andere takken bestrijdt?
Het steenrijke Saudie-Arabië heeft de rol van de islamitische leider en beschikt over de heilige plaatsen waarmee ze miljarden aan de moslims verdient wanneer die jaarlijks naar Makke gaan het zou logisch zijn als ze iets voor de moslim vluchtingen doet. Het ligt in ieder geval niet aan de ruimte van het land want het land kan nog miljoenen herbergen. Het ligt ook niet aan de armoede en ook niet aan het geloof. Waar ligt het aan dan? Dat land investeert, al decennia lang, in het bouwen van moskeeën en moslimorganisaties, in Europa, die haar gezind zijn. Als dat land weigert de vluchtelingen op haar eigen grondgebied, voor welke reden dan ook, te ontvangen laat ze tenminste de moskeeën en moslimorganisaties aanraden om dat in Europa te doen. Maar ik denk dat Saudi-Arabië dat niet doet. Hiervoor heeft ze zeker haar eigen redenen.
Zo als u merkt is het me opgevallen dat moskeeën en moslimorganisaties in Europa zich stil houden. Ik wil dan ook de oorzaak hiervan weten. Want zou houden zich niet stil als het om demonstraties voor de Palestijnen gaat. Ze kunnen binnen no-time met hun demonstratiegolven de Europese steden overspoelen. Schamen ze nu zich en doen ze niets voor die stroomvluchtelingen omdat die niet door Israël is veroorzaakt en de vluchtelingen niet door Israël zijn verjaagd maar door hun eigen moslimbroeders en moslimzusters?
Misschien doen de moskeeën en moslimorganisaties niets (althans als ze niets doen) voor de moslim vluchtelingen omdat ze vermoeden dat heel veel moordenaars, criminelen en extremisten er tussen zitten. Dan is het slim als ze niets doen. Het is slim als ze toekijken hoe die moordenaars, criminelen en extremisten door anderen worden opgevangen. Waarschijnlijk lachen ze dan met heel veel plezier als ze zien hoe een man met een kind door een journaliste wordt getakeld. Het is ook frappant dat juist die man die getekkeld werd door die journaliste het met voetballen te maken heeft. Die man was een voetbalcoach in Syrië en werd onlangs, als vluchteling, door Spanje uitgenodigd. Zelfs krijgt hij een baan als coach. Hij werd, samen met zijn zoon door Real-Madrid en Ronaldo ontvangen, als helden. Misschien weten de Spanjaarden niet maar de moslimorganisaties wel dat die voetbalcoach niet deugde, dat hij in 2004 de dood van 60 Koerden in Syrië had veroorzaakt. Die man stuurde de troepen van Assad op Koerden af en vocht zelf aan de zijde van die troepen tegen de Koerden. Dat hij later een lid van Al Qaida werd willen waarschijnlijk vele door de vingers zien. Waarom?
Ach, er zijn zo veel dingen die mensen weten maar het geheim willen houden. Ik begrijp nu een beetje waarom de moskeeën geen onderdak aan vluchtelingen willen geven. Ze weten dat er vluchtelingen er tussen zitten die, later, wanneer ze niets te doen hebben en zich vervelen de moskeeën gaan bezoeken.