30. nov, 2015

Het recht is bedolven...

Beste Tahir*,
Deze foto is opgenomen op de dag van je begrafenis. Terwijl het hart van duizenden Koerden en vredelievende mensen van andere nationaliteiten huilde schudde in Brussel de Europese president de hand van de Turkse premier. Ze lachten en keken elkaar bijna verliefd aan. Het is net niet tot een tongzoenen gekomen. De Turkse premier was dolgelukkig omdat hij meer bereikte dan hij aanvankelijk er voor kwam. Waarschijnlijk was de Europese president ook gelukkig. Niet omdat hij meer consessies en veel water bij de wijn moest doen maar omdat hij zou gedacht hebben dat hij te maken heeft met een man die zijn woord zou nakomen en de afspraken die heeft veel geld kosten zullen nakomen, door de Turken. Maar misschien speelde hij dat hij gelukkig was om zijn onmacht en zijn verlies te verdoezelen. Hij en alle andere Europese leiders met bogen weer voor het gezand van de Turkse sultan. Europa moet nu meer aan Turkije geven dan de drie miljard die eerder onze socialist Timmermans had voorgekookt. De Europese leiders hebben beloofd de kas bij te vullen, voor de komende jaren.
Ja, zo gaan de dingen. Zo is politiek.
Beste Tahir, jij hoeft in ieder geval niet meer je kwaad te maken. Je bent een goed mens met een grote overtuiging- en rechtvaardigheidsvermogen. Jammer dat je niets meer kunt doen. Je bent monddood gemaakt. Ze hebben een kogel door je hoofd geschoten om je te laten zwijgen. Maar de kogels kunnen jouw gedachten niet doodmaken, niemand kan dat. Ook de man die de Europese leiders om zijn vingers windt kan het niet.
Je hebt er alles aan gedaan om mensen die onrecht gedaan werd te verdedigen maar het was een gevecht tegen de bierkaai, een gevecht die je met je dood moest bekopen. En ja wel weer in een valse toneelstuk dat de Turkse autoriteiten hebben gepland, geschreven en geregisseerd.
Op het nieuws hier hebben ze eerst het akkoord met Turkije uitgebreid verslagen, eigenlijk gevierd. Ik zag hoe al die Europese presidenten de kleine dikke Turk hebben omhelsd, handen geschut en hand in hand gewandeld in de het hof van Europa. Het nieuws vertelde dat de Sultan zelf vond het niet belangrijk genoeg naar Brussel te komen om de Europese leiders te ontmoeten voor een onbenullige zaak als vluchtelingenstroom, een stroom die hem maar drie miljard euro oplevert. Nee, hij wilde zich niet begeven tussen de Europese leiders, zelfs niet voor een eventuele intreding tot Europa. De sultan vond dat alle Europese leiders met zijn marionet moesten onderhandelen want hij ziet ze allemaal als minderen of gelijk aan zijn gehoorzame premier. Na dat belangrijke nieuws hebben ze een item aan jou besteed dat de lengte van een minuut niet haalde. Ik heb beelden gezien van duizenden mensen, huilende mensen en mensen met opgestoken handen in de lucht met het V teken van overwinning.
Ik werd bevangen door machteloosheid en verdriet. Ik moest denken aan een oud Koerdisch gezegde dat luidt: 'Het recht ligt bedolven onder het onrecht.'

* Tahir Elci was een Koerdische advocaat en mensenrechtenactivist die op zaterdag 28-11-2015 op 49 jarige leeftijd op straat vermoord werd, waarschijnlijk door de Turkse (geheime) agenten omdat hij de Koerdische zaak verdedigde.