26. mrt, 2016

Wees duidelijk met je protest als je het echt meent...

De aanslagen mogen geen routine worden. De angst die nu als het vagevuur door de hoofden en harten van mensen gaat mag niet zich bevestigen, verhevigen. Tegen de dood is de mens machteloos, altijd machteloos geweest en zal zo blijven. Dat is een natuurwet. Tegen het moorden van onschuldige mensen moeten niet gezwegen worden. Moorden mag niet een natuurwet worden. Tegen terroristen moet opgetreden worden.
Ik zal door middel van twee foto's proberen duidelijk te maken, twee foto's die mijn aandacht trokken. De foto van de twee vrouwen op het vliegveld van Zaventem die op dinsdag 22 maart is opgenomen en een dag later is gepubliceerd, is het resultaat van terrorisme. Je ziet twee gewonde vrouwen. De ene belt met een bebloede hand. Ze is waarschijnlijk blij. Ze vertelt door de telefoon dat ze aan massamoordaanslag ontsnapt. De andere vrouw is slecht aan toe. Haar kleren zijn van het haar leef verscheurd. Haar gezicht bloedt en is onder stof. Ze heeft één schoen die half aan haar linkervoet hangt. Haar rechtervoet is gewond, de rechterschoen is blijkbaar weggerukt. Ze kijkt waarschijnlijk naar de fotograaf en zwijgend smeekt om haar niet te fotograferen. Dit incident zal haar leven voor goed veranderen, welke richting weten we niet maar het zal nooit meer hetzelfde zijn. De dromen en het leven van twee dames wordt met een klap anders. Natuurlijk mag je relativeren, ook positief zien, en zeggen dat ze een nieuwe leven hebben gekregen dat ze veel zullen hebben aan die ervaring met het brute geweld.
De tweede foto's is op vrijdag op 25 maart 2016 op de Dam in Amsterdam opgenomen en een dag later in dagblad trouw gepubliceerd. Ik begrijp uit de info dat honderen mensen bij elkaar kwamen om te protesteren tegen de terreuraanslagen in Brussel, Istanboel en elders. Ik zie een aantal mannen, met Noord-Afrikaanse look, met lachende gezichten. Ze bespreken blijkbaar iets met een lid van de tweede-Kamer van PVDA. De grijze man met de grijze baard die traditionele Marokkaanse kleeddracht draagt houdt een rode roos in zijn linkerhand vast. Hij is niet de enige die een bloem in zijn hand draagt. De man naast PVDA parlementariër heeft in boord in zijn hand met de tekst Stop Terrorism waarop ook een hand getekend te zien is. De man draagt een Palestijnse sjaal om zijn hals met de kleuren van de Palestijnse vlag. Nog drie (moslim) mannen dragen boorden met de volgende teksten: 'Stop haatzaaien, extreem-rechts', 'Stop bombardementen op onschuldigen' en 'Onze solidariteit met alle slachtoffers van terreur.' Als ik even inzoom op de foto zie ik even verder een blond paar dat een klein boord draagt waarop staat: 'united against violence'.
Relativeren is meestal een goede zaak maar als je echt gekomen bent om te protesteren tegen de aanslagen op gewone burgers in Brussel moet je tenminste ook iets specifieker zijn en echt duidelijk maken dat je echte tegen die aanslagen komt te protesteren. Anders kan die demonstratie gerelativeerd en geïnterpreteerd worden als oog om oog en tand om tand en dus als eigen schuld dikke bult. Dus die 'solidariteit met alle slachtoffers van terreur' ontkracht je zogenaamde protest. Je gaat toch niet naar de crematie van Johan Cruiff en daar een boord ophijsen met de tekst:'Van Gaal is de beste coach die Ajax en Barcelona heeft gekend'.