21. aug, 2017

Als de Koerden zich nu niet verenigen moeten ze voor eeuwig zwijgen

Ik las dit in de Volkskrant: 'De Turks-Duitse schrijver Dogan Akhanli, die zaterdag tijdens zijn vakantie in Spanje is opgepakt, mag de gevangenis weer verlaten. De schrijver komt onder voorwaarden vrij. Volgens zijn raadsman moet hij in Madrid blijven.

De schrijver, die in Turkije is geboren, werd volgens advocaat Ilias Uyar opgepakt op verzoek van de regering-Erdogan. Akhanli vluchtte in 1991 uit Turkije en woont tegenwoordig in Keulen. Hij heeft alleen nog de Duitse nationaliteit. Waarvan hij wordt beschuldigd is onduidelijk. Volgens de advocaat was er bij de Spaanse politie een 'spoednotitie' van Interpol binnengekomen, waarna de schrijver op zijn vakantieadres in Granada werd gearresteerd. Het Duitse tv-journaal Tagesschau meldde zondagmiddag dat hij 'op voorwaarden' zal worden vrijgelaten. Akhanli besteedde in zijn boeken onder meer aandacht aan de vervolging van de Armeniërs in Turkije.

Zijn aanhouding heeft tot grote verontwaardiging in Duitsland geleid. Politicus Volker Beck (De Groenen) noemde de Turkse handelswijze volstrekt verwerpelijk. Martin Schulz, de SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap, zei tegen verslaggevers van de krant Bild: 'Het gedrag van president Erdogan heeft ondertussen paranoïde trekken. Er moet met de grootst mogelijke felheid worden geëist dat Akhanli niet wordt uitgeleverd aan Turkije maar vrijkomt.'

Schulz vindt het al een grof schandaal dat Erdogan 'in eigen land onschuldige mensenrechtenactivisten en journalisten in de gevangenis smijt': 'Als hij dat nu ook al probeert buiten Turkije, dan moeten wij Europeanen resoluut lijnrecht tegenover hem gaan staan en zeggen 'dit is onbestaanbaar'.'

Het Turkse alfamannetje is niet bang, voor niemand. Het is bijna zeker dat hij zich rot lacht als hij zulke commentaren hoort van "machtige" Europeanen. 

Zoals je leest de Duitser van de Turkse origine heeft slechts één nationaliteit: Duits. De Turkse dictator doet natuurlijk alles er aan om zijn tegenstanders (mond)dood te maken. Dat hoort bij elke dictator. Dat de Duitse politici hun ongenoegen uiten is niet voldoende, het is grote schandaal omdat ze hun burger niet kunnen beschermen. Nog grotere schandaal is dat een Europees land als Spanje de opdrachten van Turkije uitvoert en een Duitse burger arresteert, met de bedoeling hem aan Turkije te leveren. Dat is toch van de zotte, de lafste van je kunt bedenken. Waarom doet Spanje dat. Heeft Erdogan soms de Spanjaarden bedreigd met:'Jongens, jullie weten waartoe ik in staat ben. Ik kan zo weer een groep jongeren aanzetten om de daden in Barcelona in de schaduw te duwen voor nieuwe aanslagen, wat het komen gaat.' 

Erdogan heeft Europa in zijn zak. Hij probeert hetzelfde met Amerika te doen. Voor zichzelf is goed bezig, hij bouwt immers aan zijn imperium. 

Erdogan is op alle fronten bezig. Hij heeft inmiddels een militaire akkoord met Iran (de oervijand van het soenitische Turkije) en Rusland getekend. Hij wil daarmee een Koerdische onafhankelijke regio in het Midden-Oosten voorkomen. 

Ik ben bang dat het hem gaat lukken. Want als de grote Duitsland niet in staat is een Duitse burger te beschermen in Europa te beschermen hoe kunnen ze voor de Koerden opkomen? 

Ik ben erg somber over de onafhankelijkheid van Koerdistan en daarom denk ik dat de enige manier voor Koerden om de vrijheid te bereiken en de onafhankelijkheid uit te roepen is onderling één worden en geen verwachtingen koesteren in Europa, Amerika en de rest van de wereld. Als de Koerden verdeeld blijven gaan ze zeker naar vrijheid fluiten. Als ze nu het heft niet in eigen hand nemen, zich niet verenigen en onafhankelijk worden blijven buigen voor Turken, Perzen en Arabieren en dan moeten ze voor eeuwigheid zwijgen.