27. feb, 2018

Sigrid Kaag kan de relatie met Turkije herstellen!

Ik besluit bij deze een tweede versie te schrijven over de foto van onze interim minister van buitenlandse zaken Sigrid Kaag tijdens haar ontmoeting met de Iraanse president. Op mijn vorige column die over die foto ging maakte een goede vriendin een opmerking, eigenlijk gaf ze me raad om niet zo hard te zijn. Na wat correspondentie over en weer wist ik dat ze niet wilde dat ik me kwaad maakte en daarin heeft ze gelijk. 

Tijdens mijn lange ochtendwandeling in de bijtende kou vroeg ik mezelf af waarom ik in dit koude weer wandel. Is het om op conditie te blijven, is het om je gedachten uit te laten of doe ik dat voor mijn plezier, een ijskoude plezier die tranen uit je ogen jaagt en de snot uit je neusgaten perst. Misschien is het een soort masochisme. In ieder geval je blijft fit, fris en fruitig. 

Ik ben bewust geworden van het echte nut van de wandeling toen er een frisse wind waaide en mijn fantasie losliet op de column, die zogenaamd harde column. Ik dacht:’ik doe het anders.’ De politiek, diplomaten en politici moet ik niet zien als mensen zonder ruggengraat. Je moet ze niet als hypocriet zien. Je moet ze zien als bekwame mensen die het beste voor het land doen, het volk en vaderland een goede dienst bewijzen, op alle fronten vooral de economische. 

Ik kijk opnieuw naar de foto van Sigrid en de Iraanse president. En verrek ik zie het heel anders. Sigrid doet hem na, ze draagt bijna hetzelfde als de Iraanse president. Beide dragen lange zwarte gewaden, beide hebben een soort “witte” tulband op het hoofd en beide kijken beleefd naar elkaar. En zo hoort het in de diplomatie. De Iraanse president zou erg blij moet zijn met haar bezoek. Nederland heeft met Sigrid Kaag, na de zelf-ontslag van Halbe Zijlstra, een “vijandig” land bevriend gemaakt. 

Ik hoop dan dat Sigrid met haar kennis van de islam en het Midden-Oosten als minister blijft. Ze kan zeker de diplomatieke relatie met Turkije herstellen. Ze kan, net als het vijfjarige Turkse meisje, de militaire Turkse uniform dragen en op bezoek gaan bij president sultan Erdogan. Hij zal verrukt raken van haar verschijning en zal haar als martelares van het Turkse volk zien. Ik garandeer dat geen enkele Turk, althans geen enkele aanhanger van Erdogan dat belachelijk zou vinden. Dus met zo een gebaar (dragen van militaire Turkse uniform) kan Sigrid Kaag én de relatie met sultan Erdogan herstellen én de NederTurken te vriend houden. Maar wat moet de minderheid van NederTurken die door de meerderheid van NederTurken bedreigd worden. Dan zal Sigrid een oplossing voor ze hebben. Een Kaagiaanse oplossing. 

Sigrid Kaag kan dezelfde diplomatie met Rusland en de rest van de wereld vasthouden en handhaven. Bij Poetin kan ze halfnaakt op een paard verschijnen. Bij Trump als fotomodel in een doorzichtige jurk waaronder ze niets draagt. Enzovoort. 

Spijtig dat ik dat niet eerder zag...