2. nov, 2018

Tim, Nemr, Mathijs en Klaas 'Ga naar je eigen...'

De lefgozer, idealist en programmamaker Tim Hofman heeft een documentaire gemaakt met de titel ‘Ga terug naar je eigen land’. Hij wil met het programma genoeg handtekeningen (burgerinitiatief) voor elkaar krijgen zodat de kinderen van de afgewezen asielzoekers die in Nederland geboren zijn of vijf jaar in NL wonen verblijfsvergunning krijgen. Het gaat om een aantal van 400 honderd kinderen die bedreigd zijn het land uitgezet te worden. De stijl van Pim is soms niet zachtmoedig en niet smekend. Hij is er om bekend dat hij met zijn camera invalt bij mensen die hij uitspraken er uit wil krijgen, op hun werkplekken. Zo verrast hij ze met onverwachte ene soms (voor die mensen) onprettige vragen. Niet iedereen vind het leuk dat Pim met zijn cameraman er staan en een microfoon onder de neus krijgt. Er zijn er die dat niet leuk vinden en dat maken ze soms duidelijk, niet alleen met woorden maar ook met daden. Pim kreeg zelfs klappen en raakte zwaargewond tijdens een van zijn (programmamaak) invallen. Met zijn nieuwe programma ‘Ga terug naar je eigen land’ wijkt hij niet af van zijn aanvallende stijl. Deze keer valt hij het gebouw van de Tweede-Kamer binnen niet alleen met zijn cameraman om de politici onverwacht aan de tand te voelen maar laat de politici interviewen door een negen jarige Nemr (een afgewezen Irakeze asielzoeker) die elk moment het land uitgezet kan worden. De Iraakse Nemr is in Nederland geboren en opgegroeid. Hij is mondig en lijkt op Tim in zijn doen. Nemr wil in de toekomst blogger worden.
Tim en Nemr waren te gast bij De Wereld Draait Door (DWDD) van Mathijs Nieuwkerk. Ze hebben een fragment van het interview met Klaas Dijkhof vertoond waar Klaas Dijkhof (VVD fractievoorzitter) op zijn droge stijl reageert. Iedereen bij het programma van DWDD, vond dat afschuwelijk en hadden geen goed woord voor het optreden van Dijkhof. Hoe kon Dijkhof dat zeggen tegen een jongen van negen jaar die notabene elk moment Nederland uitgezet kan worden en in Irak de dood gaan vinden.
De presentator van DWDD en de gasten waren zo aangedaan dat ze Nemr aan hebben geraden om auto’s in brand te steken. Misschien dan krijgt hij aandacht.
Later op RTL Late Night werd nog een fragment uit het programma ‘Ga terug naar je eigen land’ vertoond en de gasten bij RTL4 hadden soortgelijke reacties als bij de DWDD. 

Even voor alle duidelijkheid. Ik ben het eens dat die 400 kinderen die hier geboren zijn of meer dan vijf jaar wachten verblijfsvergunning verdienen. Ik ben eens met Pim dat hij handtekeningen wil verzamelen. Dat is hem ook gelukt.
Ik wil toch een paar vraagtekens bij bepaalde dingen plaatsen.
Natuurlijk wordt onrecht gedaan en de regering handelt niet altijd opdelfde wijze. Bijvoorbeeld werd bij DWDD de zaak van illegale asielzoekers uit Noord-Afrika die stelen en vele andere soorten last veroorzaken vergelen met het uitzetten van de kinderen die allang hier zijn. Dit is eigenlijk een kromme vergelijking.
Ik wil niet de advocaat van de duivel spelen en me in de schoenen van Dijkhof plaatsen maar als ik, net als hem, droog en nuchter kon reageren had ik een paar vragen aan de mondige kleine journalist Nemr gesteld. Ik had hem gevraagd hoe zo word gedood? Waarom zou iemand een kind van negen gaan doden? Op welke gronden? Religieuze, etnische of politieke gronden of heeft zijn familie bloedvetes? Ik had hem op zijn minst gevraagd waar in Irak, uit het Koerdische gebied, Sjiitische of Sunnitische? Want Irak is geen Urk. Alleen de onbewoonde woestijn van Irak is vele malen groter dan Nederland.
Misschien hebben de mensen van justitie, advocaten en rechters die vragen hebben gesteld en tot conclusie zijn gekomen, misschien ook niet. Ik weet de exacte gegevens niet. Maar feit is alles wat je in het algemeen uitspreekt is weerlegbaar. 

Ik wil ook niet de advocaat van de duivel spelen en me in de schoenen van Nemr plaatsen maar als ik, net als hem, in die situatie terecht was gekomen had ik niet meteen gezegd: ‘Als jullie me uit zetten word ik gedood.’ Ik had de gevaren die ik zou in Irak ondergaan aannemelijk gemaakt. Misschien is Nemr het slachtoffer geworden van zijn ouders en de smokkelaar die hen in Nederland gebracht. Misschien had de smokkelaar tegen zijn ouders gezegd: ‘Maak een kind want dat wordt jullie verblijfsvergunning’. Ik weet het niet. Ik weet dat het niet mensenlijk is dat 400 kinderen, die zelf geen schuld hebben aan de dramatische situatie waarin ze leven en de onbekende toekomst en dat Nederland een menselijk gezicht moet laten zien en hen van die angsten en onzekerheden bevrijden anders worden ze op die manier misvormd en misbruikt.
Ik vind het aanmoedigen Nemr door Mathijs Nieuwkerk en zijn gasten om auto’s in brand te steken een emotionele chantage en een fout gebaar.

Ik hoop voor Nemr een goede artistieke toekomst als vlogger, waar dan ook ter wereld.
Zijn naam Nemr in het Koerdisch betekent Onsterfelijk. In het Arabisch betekent Tijger.