4. sep, 2021

Assyrische racist neem EO programma over

EO, Oases in de Oriënt antwoordt mijn klacht over hun aflevering over Irak, Erbil als volgt:
‘Naar aanleiding van de aflevering van de reisserie Oases in de Oriënt over Erbil is er een aantal reacties binnengekomen van kijkers, veelal van origine afkomstig uit de Koerdische regio, waarin ze hun onvrede hebben geuit. Zij hebben de uitzending als kwetsend ervaren.

Onze ambitie is om de kijkers op een andere manier kennis te laten maken met de mensen die in en om de landen van het Midden-Oosten leven. In onze reisseries pretenderen we dus niet de politieke, religieuze of economische kwesties van een land, regio of gebied zo breed mogelijk te duiden of de verschillende opvattingen, ideeën die er leven tegenover elkaar te zetten.’

Gelukkig ben ik niet de enige die klaagt over de onzin die de Assyrische haatzaaier uitkraamt in hun programma. De tweede alinea van het antwoord is naïef en een soort utopie. 
Het EO programma begint met de presentator Kefah Allush fietsend door de drukke stad Erbil. Hij is dan de enige fietser in het gevaarlijke stadsverkeer. Waarna gaat hij naar de herenclub Mr. Erbil. Mannen van verschillende religiën die zich elegant kleden.
Ik verwacht dat Allush naar de wijk Iskan zou gaan waar meer dan honderdduizend Arabieren uit verschillende Iraakse steden wonen en elkaar ontmoeten. Voor hen is Erbil een echte oase van vrijheid en veiligheid. Maar helaas kiest de EO presentator voor zijn oude bekende, één Assyrische racist die misbruik maakt van Allush en zijn onkunde. De rest van het programma, bijna 80%, wordt bepaald door de gids.
De Assyrische gids neemt Allush uit de oase en ze reizen door Koerdistan. Met zijn eerste racistische uiting test de gids de kennis van Allush opnieuw. Hij wijst naar de Yezidi grondgebieden en zegt: Koerden hebben dit gebied bezet. Allush gelooft hem meteen omdat hij, helaas, niets weet over Iraks-Koerdistan. Allush, als journalist had moeten weten dat de Yezidi grondgebieden een deel van Koerdistan is waar onlangs duizenden Koerden en Yezidi’s sneuvelden bij het bevrijden van die grondgebieden op de Islamitische Staat (IS), IS veroverde op 3-8-2014 vele Koerdische dorpen en steden die vooral Yezidi wonen en werden massaal gedood en er werden duizenden vrouwen als seks-slavinnen verhandeld. Allush had moeten weten dat de Nederlandse luchtmach jaren de Koerden heeft geholpen om die gebieden te veroveren op de IS. Er werden toen ook vele Christelijke dorpen op IS veroverd. Maar Allush heeft zich geteugeld en de teugels in de handen van zijn haatzaaiende Assyrische gids gelegd.
De gids zou Allush meenemen naar Al-qoush, het Christelijke dorp waar de oudste kerk staat. Maar dat doet hij niet. Ze gaan met hun busje ergens in niemandsland, op een verlaten autoweg staan klagen over de Koerden, in de camera. Allush zegt wanneer je buiten Erbil komt is geen tolerantie meer. Niet iedereen kan overal gaan. Dat is de reinste onzin die hij uitkraamt.
In heel Koerdistan mag je reizen, ook naar de Christelijke en Yezidi dorpen. Ik heb zelf in Christelijke- en Yezidi-dorpen en vluchtelingenkampen gefilmd, tussen 2016 en 2020, dus ook in die periode toen de opnames van Oases in de Oriënt plaats hebben gevonden.
Koerdistan heeft weliswaar de oorlog tegen IS officieel achter de rug maar het gevaar van IS is nog steeds aanwezig en IS loert en voert nog steeds aanslagen, waar het kan. 

Het programma is dus niet gepasseerd op feiten.
De Koerden willen graag dat buitenlandse TV ploegen komen filmen, overal en zonder beperking, inclusief dit programma van de EO. Daarom begrijp ik niet waarom de presentator en zijn gids het publiek anders willen laten geloven, misleiden.

 
Als later in het programma de gids de Koerden als kankergezwel verklaart neemt Allush dat voor lief aan waardoor de gids verder gaat en zegt: ‘Zelfs als ze een stuk goud zijn moet je hen niet in je zak stoppen.’ Allush vraagt waarom en de gids zegt omdat het je zak zal kappot maken. Allush heeft bewondering voor de uitleg.
Dat geeft de gids meer moed. Terug in Erbil zitten ze in een hooggebouw en drinken bier. Daar zegt de Assyrische vriend van Allush: ‘Als ik macht had zou ik de Koerden uitroeien’. Allush zegt lacherig maar dat is racisme, je bent racist. En ze proosten met hun flesjes bier. 

Ik heb hele goede ervaringen met de EO. Derhalve begrijp ik echt niet wat EO met dit programma wil bereiken? Even ter info: onlangs, tijdens het bezoek van de Franse president aan Mosul ontmoete hij een van de christelijke geestelijken die vertelde dat de Koerden de christenen  beschermen en dat hij zelf in alle vrijheid in Erbil woont. Erbil is voor die geestelijke inderdaad een Oase van vrijheid.

Ik heb een ingezonden brief naar de kranten verstuurd en dit zijn de antwoorden.

Trouw: U gaat in uw schrijven in op een televisieprogramma, in dit geval Oases in de Oriënt. We zijn terughoudend in het plaatsen van reacties op tv-uitzendingen. Voor lezers die niet gekeken hebben is vaak niet meteen duidelijk waar het over gaat.

Volkskrant: Een stuk komt voor plaatsing in aanmerking als het de aanzet geeft tot een debat of als het een bijdrage levert aan een lopend debat, als het een oorspronkelijke zienswijze bevat, en als het inhoudelijk en stilistisch voldoet.

NRC: ‘Ik moet u helaas laten weten dat hij niet wordt geplaatst.’